Högkvarter ockuperat av våldsamma coronademonstranter i Rom

Tusentals vaccindemonstranter och högerextremister har drabbat samman med poliser i Rom.

Ett fackligt högkvarter har ockuperats – flera har gripits och en polis har skadats.

– Frihet! skanderar folkmassan.

Mellan 10 000 och 30 000 demonstranter i Rom protesterar mot vaccinpassen, enligt Corriere della Sera.

Passen används för att visa att man är vaccinerad, har haft eller har testat negativt för covid-19. Utan det får man till exempel inte jobba, gå på restaurang eller event.

På lördagseftermiddagen och kvällen har demonstranterna drabbat samman med polisen, som bland annat skjutit med vattenkanoner och tårgas för att skingra folkmassan på väg mot premiärministerns kontor. Demonstranterna har i sin tur svarat med att kasta rökbomber, bangers och hemmagjorda fyrverkerier.

– Jag är inte där, men jag såg att det är knas vid Palazzo Chigi, säger en svensk som befinner sig i Rom.

Ockuperat fackligt högkvarter

Våldsamma scener har utspelat sig i de centrala delarna av Rom. Demonstranter har bland annat tagit sig in i Italiens största fackliga organisations högkvarter och ropat "förrädare".

En ledare för det nyfascistiska partiet Forza Nuova, som leder delar av delar av demonstrationerna, ska ha skadats i huvudet.

Bilder som påminner om belägringen av Capitol Hill i USA, visar hur människor rör sig inne i byggnaden. På en video kastar någon och slår sönder saker, medan andra demonstranter stoppar dem och säger till dem att inte förstöra något.

Enligt demonstranterna är fackföreningen skyldig till att vaccinpassen införs på arbetsplatser.

”Attacken är en våldsam akt av fascism. En attack på demokratin och arbetsrörelsen”, skriver fackföreningens ordförande Maurizio Landini på Twitter.

Minst fyra personer har gripits, enligt Tgcom24. En polis har skadats, enligt Rai.

”Kommer att fortsätta vaccinera”

Demonstrationer mot coronarestriktioner och krav på vaccinering mot covid-19 har pågått sedan en tid tillbaka i Italien. Kravallpolis har kallats in även i bland annat Milano, där det också pågår protester, skriver Repubblica.

Italiens premiärminister Mario Draghi fördömer våldsamheterna i flera städer runt om i landet, skriver Ansa.

”Rätten att uttrycka sig får aldrig urarta i våld och hot. Regeringen forsätter med att slutföra vaccinationskampanjen mot covid-19 och tackar de miljontals italienare som redan enat sig i medborgerlig anda”, meddelar parlamentet.

Publisert:

LÄS VIDARE