Nyheter

Större behov av ammunition än högteknologi

Av: 

TT

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, har uppfattningen att det svenska militära stödet motsvarar den ukrainska militärens önskningar, men att Ukraina behöver mer. Arkivbild.
Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, har uppfattningen att det svenska militära stödet motsvarar den ukrainska militärens önskningar, men att Ukraina behöver mer. Arkivbild.

NYHETER

Sverige har beslutat att ge ytterligare militär utrustning till Ukraina. Men det kan att bli svårt för väst att fortsätta möta deras behov om kriget blir långt.

Pansarvärnsvapen och kulsprutor är exempel på vapen som ska levereras till Ukraina, meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på torsdagen. Enligt honom är det sådant som landet efterfrågat.

– Så är det nog. Som jag förstått det finns en grupp i Ukraina som skapar listor över vad de efterfrågar och som västländerna sedan försöker koordinera, säger Ilmari Käihkö docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

I krigets inledning var det militära stödet från väst mindre samordnat och mer efter principen ”vi ger vad vi har”. Ett stort fokus låg på högteknologisk utrustning och avancerade vapensystem, enligt Ilmari Käihkö.

”Blir en omväg”

Det ledde till att ukrainska militärer fick vapen som de inte var vana vid att hantera och som inte alltid var kompatibla med deras egna system.

– Jag fick själv en fråga från ukrainska soldater om jag kunde hjälpa dem med en manual till ett vapen de inte var bekanta med. Jag fick kontakt med någon som tjänstgjort i den franska främlingslegionen som kunde förklara, men det blir ju en omväg, säger Ilmari Käihkö.

Han lyfter vikten av att tänka på helheten när man ger militärt materiellt stöd. Det måste finnas manualer och verktyg för att underhålla vapnen. Underhållet kräver ofta en lång utbildning.

– Ett annat exempel är att den ukrainska militären använder ett annat koordinatsystem, än väst och vapen från oss måste integreras innan de kan användas. Men väst och även Sverige har blivit bättre på att ge bättre riktade stöd.

Beroende av väst

Men trots att det inte är avancerade och högteknologiska vapensystem som står högst på den ukrainska önskelistan, tror Ilmari Käihkö att det blir svårt för väst att ha resurser. Enligt honom har Ryssland mycket artilleri och ammunition från kalla kriget som kan räcka länge.

– En av Zelenskyjs rådgivare har skrivit på Twitter att Ukraina fått 10 procent av det krigsmaterial de behöver. Samtidigt är de helt beroende av västs stöd för att fortsätta vad som troligen blir ett krig som kommer att pågå månader och kanske år framåt. Det kommer att bli svårt att möta den stora efterfrågan av inte minst ammunition och samtidigt utan att vi blir helt värnlösa.

Att Sverige ger ytterligare militärt stöd nu har symboliskt värde i och med det stundande Natomedlemskapet.

– Nato har precis deklarerat ytterligare stöd till Ukraina och där nämndes minröjningsutrustning vilket ingår i det som Sverige nu ger. Det visar utåt att vi stöder den gemensamma Natolinjen, säger Käihkö.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: