Nyheter

Många vill hjälpa vid kris – men vet inte hur

Av: 

TT

En byggnad skyddas med sandsäckar i samband med en översvämning. Arkivbild.
En byggnad skyddas med sandsäckar i samband med en översvämning. Arkivbild.

NYHETER

Om en kris uppstår kan nio av tio svenskar tänka sig att hjälpa till. Men många är osäkra på hur de skulle gå till väga, visar en ny undersökning.

I början av juni fick 1 140 svenskar svara på frågor kring sin vilja att ställa upp i en krissituation. Det skulle exempelvis kunna handla om en naturkatastrof eller en ny pandemi. Men av de tillfrågade var 56 procent osäkra på hur de kunde hjälpa till i en sådan situation och vilken organisation eller myndighet de skulle vända sig till.

Det visar undersökningen som har gjorts av Sifo på uppdrag av de idéburna organisationerna Volontärbyrån och Forum.

”Det är oroväckande att så många inte vet hur de ska gå tillväga för att engagera sig. Här har både civilsamhället och det offentliga ett jobb att göra” säger Maria Alsander, generalsekreterare på Volontärbyrån och Forum, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att 37 procent av svenskarna har engagerat sig ideellt i en förening det senaste året. Nästan dubbelt så många, 67 procent, svarade att de skulle kunna tänka sig att engagera sig i en förening i framtiden.

”För att möjliggöra för fler att engagera sig behöver vi höja kunskapen om föreningsliv och ideellt engagemang och stärka förutsättningarna för engagemanget” säger Alsander.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: