Rysslands invasion av Ukraina

Zelenskyj vädjade om stopp för rysk gas – riksdagen sa nej bara en timme innan

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Ukrainas president vädjade till Sverige om att strypa Putins gas – bara en timma innan sa näringsutskottet nej till ett sådant förslag.

– Ord är billiga men handling är det som betyder något. Man stoppar inte blodspengar som går till Rysslands krigsföring, säger MP-språkröret Per Bolund.

Moderaterna röstade nej för att inte ”legitimera” miljöpartistisk politik.

Volodymyr Zelenskyj har upprepade gånger bett länder att sluta importera rysk olja och gas. När han talade i riksdagen vid 11-tiden på torsdagen upprepade han sin vädjan.

Bara en timma tidigare tog riksdagens näringsutskott ställning till ett förslag om att införa ett omedelbart energistopp från Ryssland till Sverige.

Förslaget kom från Miljöpartiet och var ett så kallat förslag till ett tillkännagivande till regeringen. Endast Vänsterpartiet gav sitt stöd.

– Tyvärr blev förslaget nedröstat av de partier som nu talar sig varma för Ukrainas sak, men som i praktiken inte vill agera för att faktiskt stoppa det som finansierar Putins krigsföring, säger Per Bolund (MP).

Miljöpartiets Per Bolund beklagar att förslaget röstades ner.

Sabuni: Svårt att göra oss oberoende

MP vill också att Sverige ska driva ett stopp på EU-nivå och att Sverige ska exportera el till länder som är mer beroende av rysk energi.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att det inte går att införa ett EU-stopp i nuläget.

– Vi är så insyltade i det beroendet att jag inte ser en snabb väg framåt för att göra oss oberoende. Just nu finansierar vi Putins krig, det är beklagligt, säger hon.

Hon är kritisk till MP:s förslag och menar att det skulle få stora konsekvenser för Europas medborgare.

– Vill Per Bolund strypa gasen här och nu utan att ha något alternativ till det? Då menar han att barnfamiljer ska leva i kalla bostäder och att företag inte ska ha tillgång till energi.

Miljöpartiets utskottsinitiativ

”Miljöpartistisk plakatpolitik”

KD-ledaren Ebba Busch sa efter Zelenskyj tal att det är mycket viktigt att Sverige agerar för ett stopp.

– Varje gång ett europeiskt land väljer att köpa gas eller olja från Ryssland så finansierar man Rysslands krig mot oskyldiga ukrainare. Det här måste få ett stopp. Sverige borde redan nu strypa sin import av rysk gas, sa hon.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch för en kommentar om varför partiet sa nej till förslaget i näringsutskottet, hennes presskontakt hänvisar till Camilla Brodin, energi- och näringspolitisk talesperson. Hon säger att KD röstade nej för att att Europa måste göra sig fri från den ryska gasen på ett ansvarsfullt sätt. Hon nämner att inte stänga ner kärnkraftverk eller återstarta de som lagts ner.

– Den svenska regeringen har ett stort uppdrag att övertala övriga europeiska länder, det är bara så vi kan få stopp på detta.

Även M-ledaren Ulf Kristersson var tydlig med att den ryska energin måste strypas, men han vill att EU agerar gemensamt. Moderaternas närings- och energipolitisk talesperson Carl-Oskar Bohlin motiverar beslutet att inte stödja MP-förslaget med att man inte vill ge legitimitet till MP:s politik.

– Det är miljöpartistiskt plakatpolitik. Den politik som de driver i Sverige har skapat gasberoendet i Europa.

Vad var det i förslaget som var miljöpartistiskt och dåligt?

– Deras lösning är att ensidigt bygga ut väderberoende kraftproduktion, då blir man beroende av gaskraftverk som backup, det kan vi inte ställa oss bakom. 

Ulf Kristersson, M-ledare.

”Viktigare med enighet i EU”

Tänker ni agera för att få till ett omedelbart stopp i EU?

– Det här måste vi komma överens om på EU-nivå, hur snabbt det är möjligt kan varken jag eller MP ge svar på här och nu, det måste man inom ramen för EU-samarbetet utreda. 

Aftonbladet har utan framgång sökt Socialdemokraternas representant i utskottet, Jennie Nilsson.

Jennie Nilsson (s) vice ordförande i näringsutskottet vill inte ställa upp på en intervju men skickar ett skriftligt uttalande:

”Det är viktigt att sanktionerna mot Ryssland är EU gemensamma.
Diskussioner om sanktioner sker mellan Sverige och resterande EU-länder redan.
Därav ansåg vi inte att detta initiativ skulle väcks av utskottet.”

”Vi behåller enigheten”

Utrikesminister Ann Linde (S) säger till Dagens Industri att EU:s fortsatta enighet är viktigare än att Sverige stoppar rysk olja och gas.

– För oss är det viktiga att vi behåller enigheten, säger hon till tidningen.

EU:s utrikesministrar diskuterade frågan så sent som i måndags, men länderna är oeniga. Detta eftersom flera är djupt beroende av den ryska energin och har svårt att införa ett importstopp.

Ebba Busch i samband med Zelenskyjs tal.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten om Zelenskys Gotland-passning: ”Vill trycka på knappar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina