Annie Lööf om mordplanerna: Det är väldigt omskakande

Publicerad 2022-08-26

GÖTEBORG. Annie Lööf var en av Theodor Engströms måltavlor i Almedalen.

När Centerledaren fick höra om mordplanerna säger hon att hon blev alldeles kall.

– Jag har varit partiledare i 11 år och tagit emot mängder av hat, men det här är ju en annan nivå, säger hon till Aftonbladet.

Under torsdagskvällen blev det känt att Centerledaren Annie Lööf varit en måltavla för dådet i Almedalen i juli.

Lööf skulle hålla en pressträff strax efter att Theodor Engström högg ihjäl psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på öppen gata och planerade enligt åklagaren även att mörda Lööf.

Dagen efter är hon besök på Frihamnsdagarna, Göteborgs version av Almedalen. Hon ger intervjuer och pratar och tar bilder med väljare som vanligt.

Lööf: Tacksam för kärleken

Exakt när hon fick reda på att även hon ingick i Engströms mordplaner vill hon inte gå in på. Men hon berättar att hon blev alldeles kall.

– Det är såklart väldigt omskakande och jag har ju levt med det här en längre tid och har på det sättet kunna bearbeta det. Nu när det har nått offentligheten är jag tacksam för den värme och kärlek som har kommit det senaste dygnet.

Hur är det att bedriva en valrörelse med det här hängandes över dig?

– Det är ju omskakande. Samtidigt så ska vi komma ihåg att jag varit partiledare i 11 år och har fått hat och hot i mängder riktade mot mig. Men det är klart att det här tar det ju till en annan nivå.

Hon säger att det såklart skapat en stor oro att få reda på att någon planerat att döda henne men att hon känner sig trygg att den misstänkta gärningsmannen sitter häktad och den säkerhet hon har.

Theodor Engström mördade en kvinna under Almedalsveckan, enligt åklagaren var Annie Lööf hans måltavla.

Nyheten om dådet har väckt starka känslor och upprördhet. Ann Linde (S), utrikesminister, menar att SD och högerextrema krafter drivit på hatet mot Annie Lööf. Något som SD-toppar reagerat kraftigt på.

Fått sms från Åkesson

Centerledaren vill inte kommentera den politiska debatten.

– Jag är faktiskt ganska försiktig med att politisera den här rättsprocessen. Jag är målsägande i ett ärende som rör förberedelse till mord. Vi vet inte vad motivet är för gärningsmannen så jag kommer inte att kommentera det ytterligare.

Har du fått något sms från Jimmie Åkesson?

– Ja det har jag, jag har fått sms från alla partiledare. Jag tycker det är en väldig styrka i Sverige att vi kan se över partigränser och värderingar och skicka ett peppande och stöttande sms oss emellan.

I en TV4-intervju med Malou von Sivers berättar Lööf mer om det grova hatet hon får ta emot, som att människor önskar att hennes barn ska våldtas. I programmet berättar hennes systrar om hur de upplever hatet hon får.

Hur påverkas din familj och anhöriga av det här?

– Det är klart att det här skapar en väldigt stor oro även hos dem. Men jag känner ett väldigt starkt stöd hemifrån.

Aftonbladet live:
val2022