Moskva når historiska coronanivåer – stänger ner

Coronasmittan skenar i Ryssland.

På torsdag stänger huvudstaden ner i en vecka i ett försök att stävja smittspridningen.

– Situationen i Moskva fortsätter att utvecklas mot ett värstascenario, säger borgmästaren Sergej Sobjanin.

Flera dagar i rad har Ryssland rapporterat mörka rekordsiffror både vad gäller smittofall och dödsfall med covid-19.

Det har bland annat fått presidenten Vladimir Putin att godkänna ett regeringsförslag om att stänga arbetsplatser och erbjuda betald semester från den 30 oktober och i en vecka framåt i ett försöka att stävja smittan.

Nu agerar också borgmästaren i Moskva, skriver The Guardian. Efter ett par dagars varningar om en ny nedstängning togs beslutet i torsdags.

”Historisk nivå”

Huvudstaden kommer att stänga ner i en vecka från och med den 28 oktober i ett försök att stoppa den galopperande smittspridningen.

– Situationen i Moskva fortsätter att utvecklas mot ett värstascenario. De kommande dagarna kommer vi att nå en historisk nivå i coronakampen, sa borgmästaren Sergej Sobjanin när beslutet presenterades.

Flera verksamheter, som butiker, skolor och gym, i staden stängs helt.

Restauranger och caféer får hålla öppet för take away-beställningar. Teatrar och museum kommer att kräva bevis om vaccination eller att man nyligen blivit frisk från covid-19 för att släppa in besökare.

Coronasmittan skenar i Ryssland. Nu stänger Moskva ner.
Coronasmittan skenar i Ryssland. Nu stänger Moskva ner.

Putin vädjade

Sedan tidigare finns också ett beslut för huvudstaden om att alla ovaccinerade över 60 år måste hålla sig hemma från sina arbetsplatser i fyra månader. Från och med i dag måste också företag i Moskva låta minst en tredje del av arbetsstyrkan arbeta hemifrån i tre månader.

Samtidigt som smittan rasar går vaccinationsarbetet i landet trögt.

Bara en av tre ryssar är fullvaccinerade mot covid-19, och undersökningar visar att majoriteten av befolkningen är tveksam till att vaccineras med de lokalt tillverkade coronavaccin som finns i landet, skriver The Moscow Times.

Nyhetsbyrån AP skriver också att många ryssar är skeptiska till vaccin generellt eftersom de har en lägre tilltro till myndigheter och auktoriteter sedan Sovjeteran.

Även de låga vaccinationstalen har fått Vladimir Putin att reagera, och för ovanlighetens skull har den annars strikta ledaren agerat känslosamt, enligt AP.

– Jag förstår inte vad som pågår. Vi har ett pålitligt och effektivt vaccin. Vaccinet minskar verkligen risken för sjukdom, svåra komplikationer och död, ska han ha sagt.

I onsdags kom också en vädjan från presidenten:

– Jag uppmanar alla invånare att vaccinera sig. Det är er hälsa vi talar om, sa han.

En gravgrävare bär skyddskläder utanför Omsk, Ryssland.
En gravgrävare bär skyddskläder utanför Omsk, Ryssland.

Fjärde hårdast drabbat

Totalt har över åtta miljoner smittofall och 223 331 dödsfall med covid-19 rapporterats i landet, som har 146 miljoner invånare, enligt Johns Hopkins University.

Uppgifter från statistikmyndigheten Rosstat gör dock gällande att siffran över antalet dödsfall blir långt högre om man också räknar in de där personen var smittad, men där covid-19 inte var den huvudsakliga dödsorsaken. Då blir antalet dödsfall fram till augusti 418 000.

När den siffran jämförs med omvärlden blir Ryssland det fjärde hårdast drabbade landet i världen vad gäller antal dödsfall med covid-19. 

Publisert:

LÄS VIDARE