Colombias största knarkkung gripen i jätteräd

Av:  TT-AFP

I en operation i djungeln med 500 elitsoldater och 22 helikoptrar har Colombia gripit landets mest eftersökta knarkkung Dairo Antonio Úsuga, även känd som ”Otoniel”.

Han leder Colombias mäktigaste drogkartell Gulfklanen och har jagats i många år.

På bilder som regeringen har släppt syns 50-årige Otoniel i handklovar vaktas av soldater.

Den massiva gryningsinsatsen ägde rum i djungeln i kommunen Necoclí i Urabáregionen i nordvästra Colombia i samarbete med USA och Storbritannien, berättar landets polischef Jorge Vargas.

Räden var ”den största genomträningen av djungeln i vår militära historia,” säger landets president Iván Duque. Han kallar gripandet för det hårdaste slaget mot landets knarksmugglare på över tjugo år och säger att det markerar slutet på den stora Gulfklanen.

– Vi skickar ett tydligt och kraftfullt budskap till de kriminella: underkasta er rättvisan omedelbart, annars kommer lagens långa arm att nå även er, säger han i ett tal.

Den gripne knarkbaronen  Dairo Antonio Úsuga låter sig  fotograferas  ombord på en helikopter av soldater som varit med i tillfångatagandet
Den gripne knarkbaronen Dairo Antonio Úsuga låter sig fotograferas ombord på en helikopter av soldater som varit med i tillfångatagandet

500 elitsoldater och 22 helikoptrar

Colombia är världens största exportör av kokain och Gulfklanens beväpnade män har terroriserat en stor del av norra Colombia genom sin kontroll över de stora smugglingsrutterna till USA.

Otoniel uppges ha hållit sig gömd i djungeln i Urabáregionen och ska aldrig ha rört sig i närheten av bebodda områden. Han hade ingen telefon och var beroende av kurirer, enligt polisen.

I jakten på Otoniel har både Colombia och USA utlovat belöningar på mångmiljonbelopp till den som ger information som leder till Otoniels gripande.

Till slut var det underrättelseinformation från USA och Storbritannien som ledde fram till en gryningsräd på fredagsmorgonen, uppger myndigheterna. Över 500 soldater från landets specialstyrka samt 22 helikoptrar slog till mot Otoniels gömställe, där han vaktades rigoröst. En polisman ska ha dödats i operationen.

Ledaren för knarkkartellen ”Gulfklanen” ”Otoniel”
Ledaren för knarkkartellen ”Gulfklanen” ”Otoniel”

73 ton kokain

Knarkkungen åtalades i sin frånvaro för första gången i USA 2009 och kan komma att utlämnas dit. I senare åtal i USA mot honom anklagas han för att mellan 2003 och 2014 ha importerat 73 ton kokain till USA genom Centralamerika och Mexiko.

Otoniel efterträdde 2012 sin bror som ledare för Gulfklanen, som tidigare hette Úsugaklanen, när denne dödades i en räd. Det mäktiga nätverket finns representerat i över 300 kommuner i Colombia, enligt tankesmedjan Indepaz, och finansieras genom narkotikasmuggling, olaglig gruvdrift och utpressning.

Den colombianska regeringen beskyller Gulfklanen för driva på de landsomfattande våldsamheterna i landet.

Colombias knarkkung Dairo Antonio Úsuga, kallad “Otoniel,” visas upp för media på en militärbas i staden Necoclí.
Colombias knarkkung Dairo Antonio Úsuga, kallad “Otoniel,” visas upp för media på en militärbas i staden Necoclí.
Publisert: