Hotet inifrån – den växande nazismen

Esa, 32, hoppade av nazisekten: ”Den är korrupt”

Av: 

Erik Wiman

Frida Svensson, SvD

Frida Sundkvist, SvD

NYHETER

Esa Holappa var högt uppsatt nazist och levde med Nordiska motståndsrörelsen i nazistfästet i Dalarna.
Som avhoppare är han nu en svuren fiende till organisationen.

– Jag säger inte att de aldrig kommer att döda mig. Allt är möjligt.

Förrädare. En svuren fiende till organisationen. Den uslaste av de usla och den lägsta av de låga. Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg har skrivit på propagandasajten Nordfront att avhopparen Esa Holappa ska få ”känna vad det kostar att vara organisationens fiende”.

– Jag säger inte att de aldrig kommer att döda mig. Allt är möjligt. Men jag tror inte att de nödvändigtvis kommer hit och dödar mig nu. Det är inte rätt tid för dem, säger Esa Holappa, 32.

Vi träffar honom en blåsig dag i hans hemstad Uleåborg, en kuststad på finska sidan av Bottenviken. För inte alls länge sedan ingick han i den nordiska naziströrelsens kärna. Han grundade Finska motståndsrörelsen, FMR, 2008, efter att ha fått ett godkännande från de svenska ledarna med den kända nazisten Klas Lund i spetsen. Därefter flyttade han till nazistfästet i Dalarna.

Han märkte snabbt att nazisternas kamp i Sverige var mer våldsam än den han varit med om i Finland. När de gav sig ut var de förberedda med flaskor och påkar. Men samtidigt som gemenskapen var god behövde vissa medlemmar hävda sig.

– Enligt mig är de flesta väldigt osäkra. Då måste man göra något som får en att se självsäker och stark ut, som att stödja den starka ideologin och att var militant våldsam.

Han berättar att svenska ledande nazister åkte på militära träningsläger i Ungern som organiserades av en ungersk nynazistisk organisation.

Esa Holappa var högt uppsatt nazist och levde med Nordiska motståndsrörelsen i nazistfästet i Dalarna.

Men det var i Dalarna som grunden lades till det finsksvenska nazistsamarbetet och vad som senare, med hjälp av en norsk gren, blev den Nordiska motståndsrörelsen. I dag pågår en rättsprocess i Finland om att förbjuda NMR.

”Ilskan och hatet är bensinen”

Esa Holappas egen radikalisering, som han kallar det, började med ett tidigt intresse för militärhistoria som övergick i fascination över nazi-Tysklands ordning. Som 14-åring läste han Adolf Hitlers Mein Kampf. Föräldrarna tyckte att det var bättre att han satt hemma och läste än rände på stan. Men ju mer han läste, desto argare blev han.

– Innan jag blev nazist var jag inte en person full av hat. Men med ideologin radikaliserades jag. Jag läste vad andra nynazister hade skrivit och det gjorde mig arg. Ilskan och hatet är vad bensinen är för bilen.

Några år senare tog han avstånd från sina tidigare vänner i Uleåborg och började umgås med skinheads. Men det var för mycket alkohol och inte tillräckligt mycket ideologi.

Esa Holappa, 32.

På nätet hittade han nazister i andra länder att diskutera ideologin med. Han skrev insändare i nazistiska tidningar. När han riskerade att fällas för hets mot folkgrupp flydde han till likasinnade i USA. Men utan visum blev han tvingad att flytta hem till Finland igen. Det var då han tog kontakt med svenskarna och fick tillåtelse att grunda FMR.

Nazister vill elda på folks ilska, göra dem upprörda. En viktig del är därför spridningen av propaganda. Att vrida på sanningen var vanligt, berättar han.

– Vi säger så här. Vissa saker stämmer, men man försöker få det att låta värre än det är. Och det har blivit vanligare i dag, säger Holappa.

”Då kollapsar din värld”

Det har nu gått tre år sedan han lämnade nazismen. Han beskriver nu NMR som en korrupt sekt. Inga utomstående släpptes in. Att studera, arbeta eller dricka alkohol krävde tillåtelse. Men ledarna följde inte själva de interna reglerna. Till slut fick han nog. Två år senare lämnade han ideologin helt och flyttade hem till Finland från nazistfästet i Dalarna.

– Jag började tycka att det kändes som en sekt. Jag började se en stängd grupp, inga utomstående… Nu tror jag att de vill komma bort lite från den bilden. Men jag tycker fortfarande att det är som en korrupt sekt.

Det var svårt att lämna en rörelse som varit hela syftet med hans liv. Hur börjar man om?

– När du inser att det som varit hela din värld inte existerar, då kollapsar din värld och du hamnar i ett tomrum, berättar han.

Hjälpen från utomstående var ovärderlig. I dag hjälper Esa Holappa andra att lämna nazismen, NMR och andra sektliknande organisationer. Han vet precis vad de går igenom.

Nu har Esa Holappa gjort upp med sitt förflutna. Han har skrivit en bok om sin tid som ledare för Finska motståndsrörelsen och har offentligt bett om ursäkt till alla han sårat. Nu följer han NMR på håll.

Han tror att så länge organisationen inte blir rejält trängd eller förbjuden kommer den att hålla sig från våldsamma dåd i NMR:s namn.

– Om organisationen känner att de prövat alla andra vägar, och kanske till och med skulle förbjudas, kan de känna att våld är den sista utvägen.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!


Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet inifrån – den växande nazismen

LÄS VIDARE

Aftonbladet/SvD granskar: 58 av nazisterna dömda för brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet inifrån – den växande nazismen

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazism