Slutstrid om IS-fästet Raqqa inleds

avNivette Dawod

IS-fästet Raqqa i Syrien är snart tömt på jihadister, uppger militär från den USA-stödda koalitionen SDF.

En sista offensiv mot det lilla område i centrala Raqqa där omkring 250 terrorister ska befinna sig ser ut att inledas snart.

– De kommer att stå emot, ge upp eller dö, säger markbefälhavaren som kallar sig Ardal Raqqa till nyhetsbyrån Reuters.

1 av 2 | Foto: ERIK DE CASTRO / TT NYHETSBYRÅN

INTERAKTIV GRAFIK: IS-kontrollerade områden 2016 – och 2017

Mellan 80 och 90 procent av Raqqa är redan återtaget från terrorgruppen IS, som utropade den nordliga syriska staden till sin ”kalifatshuvudstad” 2014.

Nu uppger den USA-stödda kurdisk-arabiska milisen SDF att staden inom bara några dagar kan utropas som befriad från IS.

Gruppen har sedan juni i år lett en offensiv mot staden, och just nu tros omkring 250 IS-terrorister ha samlat sig på en liten yta i centrala Raqqa, bland annat i al Aswad-stadion, i ett sjukhus och vid al-Naim-rondellen som blev ökänd när IS placerade avhuggna huvuden från det man kallade fiender på platsen.

– Daesh har samlats där eftersom det här är sista fasen. De kommer att stå emot, ge upp eller dö. Det här är deras sista strid mot döden, säger en markbefälhavare som kallar sig Ardal Raqqa, till Reuters.

Attacker från två fronter

Enligt befälhavaren ska offensiven ha inletts under natten mot måndagen, och reportrar på plats uppger att man högt både skottlossning och upplevt allt fler flygattacker under söndagen.

SDF-talesmannen Mustafa Bali säger däremot till nyhetsbyrån AP att man ännu inte satt något startdatum för offensiven.

Hur lång tid striderna kan pågå tycks det också råda olika uppgifter om. Ardal Raqqa talar om ungefär en vecka. Mustafa Bali talar om mellan sju och tio dagar. Men tidigare offensiver mot IS har ofta dragit ut på tiden, striden om den irakiska storstaden Mosul tog över nio månader. Mindre IS-tillhåll, som Tal Afar och Hawija i Irak, har gått snabbare att ta kontrollen över.

Rojda Felat, som leder offensiven kallad Eufrats vrede, berättar för nyhetsbyrån AFP om vilken taktik man kommer att använda. Attacker mot IS-fästet sker från två fronter, nord och öster om IS-området.

– När de två fronterna möts kan vi konstatera att vi är på vår sista vecka för den här offensiven. Inom tre-fyra dagar kommer vi att veta när slutstriden kan inledas, säger Felat till AFP.

Avancerar nattetid

Ali Sher, befälhavare för kurdiska YPG, som ingår i SDF-gruppen, utvecklar:

– Vi kommer att avancera nattetid till fots mot positioner runt omkring den norra sidan av stadion. Det blir första gången vi använder den militärtaktiken i Raqqa, säger Sher till AFP.

Enligt den amerikanska tv-kanalen CBS, som nyligen besökte USA:s militärer i Raqqa, ska omkring 2 000 civila fortfarande befinna sig i IS-kontrollerat område, utan möjlighet att fly.

Den amerikanske militärtalespersonen Ryan Dillon säger till nyhetsbyrån AFP att IS troligtvis håller civila som gisslan och kan använda dem som mänskliga sköldar, precis som man gjorde i Mosul.

– Koalitionen tar extra hänsyn till det i vår planering så att inte civila skadas under operationer, säger han.

Raqqa har utsatts för enorm förstörelse sedan offensiven mot det över tre år långa IS-styret inleddes, uppger flera journalister som varit på plats.

IS förlorar allt fler områden i det område man utropade som sitt kalifat, Irak och Syrien. Bland annat sker också hårda strider i Deir Ezzor i Syrien där både den syriska armén, med stöd av bland annat Ryssland, och SDF slåss mot IS.

Och i Irak tog irakiska styrkor i förra veckan kontrollen över staden Hawija, 30 mil norr om Bagdad.

ARTIKELN HANDLAR OM