Hotet inifrån – den växande nazismen

Chefredaktörerna: ”Det här är inga fulla skinheads”

Av: 

Sofia Olsson Olsén

Fredric Karén

NYHETER

”Lyktstolparna kommer inte att räcka till”.

Orden hörs ur en sprakig megafon på Gustav Adolfs torg i Göteborg den 17 september i år. Det är nazistledaren Simon Lindberg som skriker.

Han syftar på de människor han anser förtjänar att hängas: Politiker, poliser, journalister, judar, invandrare.

SvD och Aftonbladet har granskat 84 svenska nazister: ledare, fotsoldater och medlemmar inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Av de 84 är 58 dömda för brott. Galleriet av domar rymmer allt från dråp till grov misshandel och olaga hot.

Vi har valt att namnge en majoritet av de granskade personerna.

Vi väljer att göra det för att nazisterna vill störta vårt öppna samhälle och säger sig vara beredda att döda för att nå sitt mål. De mobiliserar just nu sina krafter. Deras aktioner samlar allt fler och deras hot blir allt värre.

SvD:s chefredaktör Fredric Karén och Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Vi kommer att berätta om en rörelse där våldet är så centralt att medlemmarna läser verser om plikten att bära vapen när de namnger sina nyfödda barn. Medlemshandboken säger att de ska använda våld om det krävs, att den som hamnar i fängelse ska rekrytera nya anhängare. ”Segern kan endast nås genom anfall”, skriver den tidigare ledaren Klas Lund i boken.

Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, är nazisternas handlingar så grova att de ibland kan klassas som terrorism. Vissa av dem har vapentränats utomlands, flera har gjort militärtjänstgöring. 

Redan i dag finns utrymme i lagstiftningen att stoppa nazisterna, enligt juridiska experter. De bomber som sprängdes av NMR i Västsverige i fjol kunde ha klassats som terrorbrott, de fanbärande nazisterna som hets mot folkgrupp.

Ändå kommer hundratals NMR-medlemmar att sprida hat och skräck i Göteborg på lördag, under sin största demonstration någonsin. 

Det är inga fulla skinheads vi kommer att möta på gatorna. 

Det är nazister med tyska SS-styrkor som förebild.

Vi kommer att avslöja innehållet i nazisternas egen handbok. I den beordras medlemmarna att leva enkelt och i lägre standard än andra, allt för att inte gynna ”judekapitalet”. All tid och resurser ska gå till kampen. Samtidigt har vi följt rörelsens intäkter från gåvor och medlemskap och kan avslöja att nazisterna plockar ut otillåten vinst till sig själva.
Våldet och hatet är arvet som förenar dem med sina föregångare i Sverige, men när NMR genomför sin största demonstration någonsin i Göteborg på lördag är det inte fulla skinheads som kommer marschera. Det är nazister med tyska SS-styrkor som förebild.

Tyr-runan som är deras symbol kan kopplas direkt till Hitlers innersta krets, som gått den beryktade ”förintelseskolan” Reichführerschule: Rikets ledarskapsskola.

NMR ser sig som en elitstyrka och beskriver lördagens demonstration som en milstolpe i kampen.

Få tror att nazisterna på allvar hotar demokratin, men NMR kan luta sig mot en allmänt växande extremhöger i Europa, Ryssland och USA.

Vi har träffat och pratat med den nya nazismens offer, de som utsatts för våld och hot och som fått betala ett pris för sina åsikter och sin kulturella tillhörighet. Många av dem fruktar att en snöboll satts i rullning och att en lavin är på väg.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean


Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet inifrån – den växande nazismen

LÄS VIDARE

Aftonbladet/SvD granskar: 58 av nazisterna dömda för brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet inifrån – den växande nazismen

Nazism

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Sofia Olsson Olsén

Fredric Karén