Snökaoset fortsätter – polisen varnar trafikanterna

NYHETER

Mellersta Sverige kan räkna med morgonhalka under resten av veckan, och det börjar inte nådigt. Onsdagsmorgonen har kantats av olyckor.

Nu vädjar polisen till alla trafikanter att ta det försiktigt på vägarna.

– Vi märker att många har väldigt svårt att anpassa sin körning till väglaget, säger Thomas Agnevik som är polisens presstalesman.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Snöfall gör många vägar osäkra.

Under morgonen och förmiddagen hänger ovädret kvar över nordöstra Götaland, hela Svealand samt södra och mellersta Norrland.

– Snön har i stort sett lämnat södra Sverige nu. Där kan falla 2–3 cm snö under dagen, inte mer än så, säger meteorolog Kristoffer Molarin på vädertjänsten Foreca.

Och trots att det inte kommer att tillkomma så mycket snö de närmaste timmarna, räcker det och blir över med den som redan ligger på vägarna.

Strax efter klockan 07 inträffade en allvarlig olycka på Söderleden utanför Norrköping. En kvinna körde rätt in i en stolpe som föll över vägen och blockerade trafiken. Kvinna ska ha chockats men inte fått några fysiska skador.

Tidigare under morgonen kolliderade två bilar på Glashyttegatan i Arvika. En person fick föras till sjukhus i ambulans.

Polisens varning

Redan under tisdagskvällen och natten mot onsdag fick polis och räddningstjänst i region Öst händerna fulla med alla avåkningar och krockar.

– Det verkar som att det finns en omedvetenhet hos bilisterna. De kanske förlitar sig på bilens säkerhetssystem. Men säkerhetssystemet är ju bara till för att stötta. När trafikanterna kör fört fort i snömodd, är det väldigt lätt att de tappar kontroll över bilen, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman i region Öst.

Så vad är det som gäller i det här vädret?

– Anpassa hastigheten till väglaget och håll avstånd. Huvudreceptet är att ta det lugnt, säger Thomas Agnevik.

”Bör ta det lugnt”

Under dagen kommer temperaturen att ligga kring nollan i de snödrabbade områdena. Men nattetid finns det risk att det fryser på, så morgonhalka blir snarare regel än undantag den här andra marsveckan.

– Det kan börja frysa på redan på eftermiddagen, så de som ska köra hem från jobbet bör ta det lite lugnt, säger Kristoffer Molarin.

Men historien slutar inte där. Just när vi tror att vi kan andas ut, drar ett nytt snöområde in över Götaland. Den här gången västerifrån.

– Det blir dock lite varmare, så det kommer att töa under dagen, för att sedan frysa på över natten, säger Kristoffer Molarin.

Finns chans till sol

I stort sett hela vecka kommer att bjuda på plusgrader dagtid. Och trots att prognosen mest ser snötyngd ut, kan det hända att solen kikar fram på fredag och lördag.

– Det finns goda solchanser på de flesta håll i landet då. Så bakom allt det här snöandet och töandet, kan det komma lite sol, säger Kristoffer Molarin.

Och snön, som i vissas ögon kan verka så extrem den första vårmånaden, är inget alls ovanlig.

– Det är ganska typiskt för årstiden med den här typen av väder, säger Kristoffer Molarin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder