Cancer

Linnea, 5, har svår cancer – nu vädjar familjen om hjälp

Av: 

Malin Wigen

Linnea är svårt sjuk i cancer.
Linnea är svårt sjuk i cancer.

NYHETER

Läkarna menar att det i princip inte finns några chanser till överlevnad för Linnea som har en hjärntumör. Nu vänder sig föräldrarna till allmänheten för hjälp – i hopp om att hon kan få prova en behandling utomlands. På drygt ett dygn har folk samlat in över en miljon till Linnea.

I höstas fick femåriga Linnea huvudvärksattacker, problem med balansen och svårt att gå. Under de två besöken på vårdcentralen hittade läkarna inget fel. Det var när hon fick spasmer i sömnen som föräldrarna Kristoffer och Giedre Nordström tog henne till barnakuten i Karlskrona. Där kunde läkarna konstatera att Linnea hade en hjärntumör – som visade sig sitta i hjärnstammen.

– Världen rämnade vid det tillfället, säger Kristoffer.

Hon opererades och återhämtade sig. Linnea fick åka hem och det värsta var över, trodde familjen. Efter nyår fick hon huvudvärk och problem med balansen igen – hjärntumören var tillbaka. Ännu en gång fick hon opereras. Men nu såg man ingen förbättring. Linnea visade sig ha en av de mest aggressiva av hjärntumörerna man kan ha, som kallas DIPG, Diffust Pons Gliom.

– Läkarna sa i princip att det inte finns några chanser till överlevnad.

Tumören går att strålbehandla, men det gör man för att vinna månader.

– Den sitter i hjärnstammen vilket är en av de mest kritiska områdena. Att gå in kirurgiskt är omöjligt, den växer in i nerverna.

Här är Linnea med hela sin familj, pappa Kristoffer, mamma Giedre och storebror Kristian.

”Hoppas på att vinna tid”

Sedan Kristoffer och hans fru fick vetskap om situationen har de letat efter forskning på området och efter andra behandlingar som inte är etablerade inom svenska vården. Med hjälp av barnonkologer i Lund har de tagit kontakt med läkare utomlands och nu har de hittat en behandlingsmetod i England – den innebär att tumören behandlas via katetrar som man opererar direkt in i tumören.

– Vi hoppas att det här ska ge oss tillräckligt med mer tid så att forskningen kan gå framåt – och att vi någon dag kan bota Linnea från det här hemska.

Men behandlingen är dyr, den kommer att kosta cirka 725 000 kronor. Sedan kommer till tillkomma andra kostnader.

– Ingen normal familj har råd med den, det är därför vi har vänt oss till allmänheten.

De har skapat en insamling och har på drygt ett dygn fått in en miljon kronor.

– Det är väldigt många föräldrar som engagerar sig. Pengarna som inte går till Linnea kommer skänkas till forskning inom området.

Linneas bäste vän är storebror Kristian.

”Det enda hopp vi har”

Linnea vet att hon är sjuk – till henne säger de att läkarna försöker hitta ett sätt så att hennes hjärna inte växer så snabbt.

– Hennes storebror Kristian som är hennes bästa vän är sju år och frågar mycket. Det enda vi kan säga är att vi hoppas att läkarna kan hjälpa henne.

Kristoffer och Gierde försöker vara samlade för Linnea och Kristians skull.

– Man slits mellan hopp och förtvivlan. Men vi har fått fantastiskt stöd av barnonkolgerna vi arbetar med.

De känner till två andra barn som provat behandlingen de vill genomföra. Båda lever än i dag.

– Men vi vet att det inte finns några garantier, och det vill vi att alla ska vara medvetna om. Men det är det enda hopp vi har.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer

Karlskrona

Familj