Senaten går till botten med rysskontakter

NYHETER

Koordinerade Trumpkampanjen och Moskva dataläckor under fjolårets valrörelse i USA? I vilken grad påverkade Ryssland valutgången?

Sedan en utredning i representanthuset mer eller mindre imploderat lovar senaten att "aggressivt" söka svaren.

Underrättelseutskottets ordförande, republikanen Richard Burr, och den högst uppsatte demokraten Mark Warner lovar en djuplodande utredning som ska gå till botten med frågorna om Rysslands inblandning i presidentvalet.

– Det här är en av de största kongressutredningarna under min tid här, säger Burr, som arbetat i Washington DC sedan 1995, enligt nyhetskanalen CNN.

– Det är viktigt att komma i håg vad undersökningen handlar om: en utomstående, utländsk motståndare som de facto försökte kidnappa vår mest avgörande demokratiska process, valet av en president, fyller Warner i.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

Plöjt rapporter

Senatsutskottet håller sina första offentliga förhör på torsdagen. Dess medlemmar rapporteras ha plöjt igenom otaliga rapporter, vissa hemligstämplade, och planerat för utfrågningar som ska hållas.

President Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner liksom hans tidigare kampanjchef Paul Manafort har sagt att de står till utskottets förfogande, men förhör med dem är ännu inte inplanerade, enligt amerikanska medier. På torsdagen ska i stället NSA-chefen Keith Alexander och ett antal cyberexperter frågas ut.

I fokus är bland annat ryska så kallade troll-fabriker och paralleller mellan USA-valet och årets viktiga val i Europa.

"Utländska objekt"

Burrs och Warners samstämmiga pressmöte står i bjärt kontrast till ledarskapet i systerutskottet i representanthuset. Dess ordförande, republikanen Devin Nunes, har hamnat i blåsväder sedan han förra veckan skyndade till Vita huset för att briefa presidenten och reportrar där, utan att ha berättat för kollegorna i utskottet om information han kommit över.

Uppgifterna han hade tydde på att Trumpstabens kommunikation kan ha fångats upp oavsiktligt när "utländska objekt" övervakats i USA – något som skulle kunna ge Trump visst vatten på sin kvarn för den häpnadsväckande Twitteranklagelsen att företrädaren Barack Obama skulle ha avlyssnat honom i Trump Tower.

Kräver avgång

Nunes agerandet har väckt frågor om huruvida han står presidenten alltför nära, om han verkligen ska leda en partiöverskrivande utredning som berör Trumps medarbetare.

Både republikaner och demokrater har begärt att han avgår från posten som utskottsordförande och hans demokratiske partner Adam Schiff rapporteras vara ursinnig. Krav finns också om att tillsätta en helt oberoende utredning.