Nyheter

Klimatförändringar skapar sibirisk ”port till helvetet”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Batagaika-kratern i Sibirien är en kilometer bred och växer för varje år.

Lokalbefolkning rapporterar om mystiska ljud från kratern, som uppstått när permafrosten smält.

Men för forskare är hålet en guldgruva – på botten finns 200 000 år gammal jord som kan bringa svaren på klimatgåtorna, skriver National Geographic.

En helvetesport, en portal till underjorden, eller en krater som kan lösa klimatgåtorna. Vad det än är så växer det, skriver National Geographic.

Vetenskapsmagasinet skriver att lokalbefolkningen är på sin vakt, då det hörts mystiska dunsar från den 965 meter breda och 85 meter djupa hålet.

Marken öppnade sig på 60-talet

Norra delarna av Sibirien har permafrost, ett geologiskt fenomen som innebär att vattnet i marken är frusen året om.

På 1960-talet började ett mystiskt hål öppna sig i Sakha, som är Rysslands största delrepublik. Det började med att träd som tidigare gav skugga skövlades, vilket gjorde att solen låg på och smälte tjälen i marken. Sedan har global uppvärmning påskyndat smältningen och hålets utvidgning, skriver National Geographic.

Kan lösa klimatgåtor

För forskare är hålet en skatt. När isen i marken har smält kan de få insyn i 200 000 år av klimathistoria. Genom att analysera jorden kan forskare studera temperaturväxlingar under den senaste istiden och dra paralleller till dagens klimat, skriver National Geographic.

Att permafrosten smälter kan ytterligare bidra till global uppvärmning. Forskare har uppskattat att omkring 50 procent av jordens metangas finns lagrad i den frusna marken. Metangas är en växthusgas som är starkare än koldioxid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: