Terrorexperten: Sverige har levt på lånad tid

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
Magnus Ranstorp.
NYHETER

Stockholm och Sverige skakades på fredagen av ett förmodat terrorattentat.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp kommenterar händelsen.

– Ta er bort från centrum och stanna inomhus.

Strax innan klockan 15 på fredagen körde en lastbil in på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschade sedan in i Åhléns City.

Flera personer har mist livet till följd av dådet och åtta personer uppges vara skadade.

Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan säger att han inte är överraskad över det inträffade.

– Mina tankar går direkt till det som har inträffat i Berlin och Nice. Vi har ju levt på lånad tid. Sverige är inte vakuumförpackat, säger Magnus Ranstorp.

Undvik centrala Stockholm

Han säger också att det är mycket viktigt att följa polisens instruktioner, som att om de uppmanar en att ta sig från platsen ska man snabbt se till att göra det.

– Ta dig in i butiker, eller sidogator. Det är viktigt att komma bort från de öppna ytorna. Om man befinner sig i centrala Stockholm just nu, är det säkrast att försöka ta sig hem. Eller vänta i någon byggnad tills läget har lugnat ned sig.

Det mobila nätverket har varit kraftigt ansträngt i centrala Stockholm timmarna efter dådet. Och Magnus Ranstorp säger att det då är viktigt att använda internet, för att kunna kommunicera med nära och kära men också kunna ta del av viktig information.

Den 11 december 2010 sprängde Taimour Abdulwahab sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm.

Vid det tillfället blev ingen offer för attacken. Magnus Ranstorp säger att polisen har kunnat dra mycket lärdomar från Sveriges första terrorattentat.

– Det viktigaste är att man snabbt hittar gärningsmannen, säkrar området och gör uttalanden så att allmänheten vet vad som pågår. Och det verkar ha fungerat bra i det här fallet.

ARTIKELN HANDLAR OM