Alicia, 6, har obotlig cancer – familjen vädjar om hjälp

Foto: Privat
NYHETER

Alicia Dehghani, 6 år, fick obotlig cancer för två år sedan. Läkarna i Sverige kan inte operera bort den. Ett sjukhus i London har behandling, men den får familjen betala själva. Nu har Alicias föräldrar startat en insamling för att täcka kostnaderna.

– Det kostar oss 80 000 vid varje behandlingstillfälle, vi är helt beroende av allmänheten.

Sommaren 2015 fick Alicia, då fyra år, väldigt ont i huvudet. På dagis sa de att hon inte var sig lik och hon försämrades hastigt. Hon vinglade, hade svårt att sova och snart kunde hon inte stå upp på egen hand.

– Vi trodde att det handlade om att hon hade långa dagar på dagis. Men när vi såg hur fort hon försämrades tog vi kontakt med läkare i Borås, säger Mira Dehghani som är Alicias mamma.

Läkarna trodde att det var borrelia, men det visade sig vara någonting mycket värre.

– När vi satt i väntrummet kom en läkare förbi och sa att han ville röntga Alicia. Det visade sig att hon hade en tumör i hjärnan. Vi gick alltså från borelia till cancer. Vi blev chockade.

”Kan ge några extra månader”

Alicia hade drabbats av den den obotliga cancertumören diffust ponsgliom (DIPG). Tumören satt så illa till att läkarna i Sverige inte vågade operera.

– Läkarna sa att hon hade mellan sju och nio månader kvar att leva och att det inte fanns någonting man kunde göra.

Familjen Dehghani hamnade mitt i en mardröm.

– Det kändes och känns fortfarande som att tiden har stannat. Utanför vår bubbla rinner tiden förbi.

Hittade alternativ utomlands

Släkt och vänner gjorde en kraftansamling och började söka sig utomlands för alternativa behandlingsmetoder.

– Vi var ett helt gäng som började söka behandlingar utomlands. Min bror skrev ett inlägg på Facebook och fick jättebra respons. Till slut hittade vi en behandling i England som har gett mer positiva resultat än den behandling som bedrivs i Skandinavien.

Behandlingen som familjen valt heter CED och är framtagen för att behandla hjärntumörer och innebär att fyra katetrar opereras in i hjärnan och medicinen levereras direkt till tumören.

– Vi har räknat ut att det kostar oss 80 000 vid varje behandlingstillfälle och vi är helt beroende av allmänheten. Vi hoppas på att vi får ihop det här.

Nu har Mira Dehghani och Alicias pappa Kristoffer Johansson startat en insamling som heter ”Help us save Alicia” via donationssajten Youcaring. Hittills har Alicia genomgått fem behandlingstillfällen men hon har långt kvar.

– Tidigare har vi lyckats få ihop pengar precis innan behandlingen. Det är så många som har hjälpt till ekonomiskt och vi är tacksamma för alla bidrag. Det här gäller vår dotters liv och allt vi vill är att hon ska bli frisk. Alla bidrag räknas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer

Facebook

Familj