Kent Ekeroth om partiets krav på timeout: ”Ingen har sagt nåt till mig”

Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216
Kent Ekeroth.

avNiklas Eriksson

NYHETER

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har uppmanat Kent Ekeroth att ta politisk timeout efter att han åtalats för misshandel.

Men Ekeroth trotsar partiledningens önskemål.

– Ingen har sagt något till mig, säger han till DN.

Nu rapporteras han dock ta den föreslagna pausen.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth var i november 2016 inblandad i ett bråk i en krogkö på Stureplan.

Kent Ekeroth nekar till anklagelserna och uppger att han agerade i nödvärn.

Den 3 februari meddelade Åklagarmyndigheten att Ekeroth åtalas för ringa misshandel. Senare samma dag uppmanade partiledaren Jimmie Åkesson i Sveriges radios Ekot Ekeroth att ta en politisk time out och lämna sin plats i justitieutskottet.

Något Kent Ekeroth ännu inte har gjort, enligt Dagens Nyheter.

Tidningen uppger att Kent Ekeroth trotsar partiets uppmaningar. Men Ekeroth säger till DN att han inte känner till att han blivit ombedd av partiledningen att ta time out.

– Ingen har sagt något till mig, säger Kent Ekeroth till DN.

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare, säger att partiets ledarstab har varit i kontakt med Kent Ekeroth. Karlsson säger till DN att de då ska ha uppmanat Kent Ekeroth att ”ta en timeout från all politiskt verksamhet och permanent lämna sin plats i justitieutskottet”.

Enligt Mattias Karlsson är det ”inte korrekt” att ingen pratat med Ekeroth. När DN konfronterar Kent Ekeroth med partiledningens uppgifter mejlar Ekeroth som svar att han kan bevisa att Mattias Karlsson ”har fel”.

Mattias Karlsson konstaterar i DN att partiet inte kan avsätta ledamöter från utskott eller tvinga någon att ta timeout.

Några timmar efter DN:s publicering verkar uppgifterna om partiledningens önskan om timeout ha nått Kent Ekeroth. På sin Facebook-sida skriver SD-ledamoten att han under onsdagseftermiddagen varit i kontakt med partiets ledning och att de därefter kommit överens om att han ska ”hålla sig ifrån de arbetsuppgifter som är relaterade till det politiska arbetet inom Sverigedemokraternas riksdagsgrupp och övriga uppgifter i riksdagshuset” medan rättsprocessen mot honom pågår.

”Genom att istället fokusera på andra arbetsuppgifter relaterade till mitt uppdrag hoppas jag på så vis att rättsprocessen inte ska behöva störa Sverigedemokraternas riksdagsarbete” skriver Ekeroth.

ARTIKELN HANDLAR OM