Polisen rasar över nya bältesknepet

NYHETER

Polisen i Göteborg startade året med att göra rutinkontroller av fordon i vintervädret och blev chockade över av vad de hittade.

”En adapter vars enda syfte bör vara att kunna köra bil utan bälte och utan varningsljud. På riktigt?!”, skriver polisen på deras Facebooksida.

1 av 2

Det var i helgen som polisen, i en fordonskontroll, upptäckte en förare utan bilbälte. Istället hade man satt dit en adapter i bälteslåset.

”Det här med bälte. Använd det! Inte för vår skull, eller för att undvika böter. Utan för din och övriga trafikanters skull. På riktigt?!”, skriver polisen i Göteborg på sin Facebooksida.

En av webbutikerna som säljer adaptern uppger att den är till för att man ska slippa höra varningsljudet från bältespåminnaren när bilen står still. Dessutom kan man använda prylen som kapsylöppnare.

Att köra utan bälte ger 1 500 kronor i böter och det kan bli ännu dyrare om åklagaren väljer att gå vidare med ärendet.

Enligt Trafikverket halveras risken för dödsfall eller allvarliga skador vid kollision om bilbältet används och bara i Sverige skulle 75 liv kunna sparas om en bältespåminnare fanns i alla bilar, skriver Trafikverket på sin hemsida.