17-åring inför rätta för mord på hemlös man

1 av 4
NYHETER

HÄSSLEHOLM. Med tre knivhugg i ryggen dödades en hemlös man med funktionshinder vid tågstationen i Hässleholm.

I dag ställs en 17-årig pojke inför rätta för mordet.

Mycket tyder på att den misstänkte ska ha utfört gärningen för att väcka känslor hos sin flickvän.

Det framgår av polisens avlyssning av parets telefonkontakt.

Den hemlöse mannen var ett känt ansikte i staden. Han brukade åka tåg mellan Kristianstad och Hässleholm och uppehöll sig ofta vid resecentrum i Hässleholm. Många lade märke till mannen då han med stor möda tog sig fram med hjälp av ett par kryckor. Stationspersonalen har beskrivit mannen som en beskedlig människa som aldrig skulle göra någon illa.

Kvällen den 9 augusti mördas mannen. Någon hugger ned honom bakifrån med tre knivhugg. Vänstra lungan och stora kroppspulsådern skadas. Förbipasserande upptäcker den blödande mannen vid gångbron över resecentrum. De ringer efter ambulans men hans liv går inte att rädda.

”Han var försvarslös”

I dag inleds rättegången mot den 17-årige pojke som är åtalad för mordet. Åklagaren, Malin Paulsson, menar att mordet är särskilt hänsynslöst eftersom mannen inte hade en chans att försvara sig.

”Offret har dels varit helt oförberedd på gärningen, dels försvarslös med hänsyn till tidigare skador och fysiska förmåga i övrigt”, skriver hon i stämningsansökan.

– Det är en gräsligt hemsk och feg gärning att hugga ned en handikappad person på det viset. Det är en förskräcklig historia med en ung människa inblandad. Samtidigt är han ju inte dömd ännu, säger målsägarbiträdet Lars Blad.

Lars Blad företräder inte mannens anhöriga utan två andra personer som ska ha råkat ut för 17-åringen. Förutom mord åtalas han även för grovt olaga hot, rån, grovt övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott.

Tysk medborgare

Den hemlöse mannen var tysk medborgare. De anhöriga är underrättade om dödsfallet men har enligt Lars Blad valt att inte föra någon talan mot 17-åringen.

När det blev känt vem det var som dödats väcktes engagemanget bland många Hässleholmsbor. Människor strömmade till tågstationen med blommor, nallar, ljus och teckningar för att hedra mannen. Det blev också en hel del spekulationer på sociala medier om vem som hade gjort det.

– Jag är mycket oroad för om min klient kan räkna med en rättvis rättegång. Med hänsyn till de enorma känslorna som det här fallet har rört upp. Det har varit mycket skriverier på sociala medier, säger 17-åringens försvarsadvokat Lars Kruse.

Han menar att åtalet bygger på indicier och att bevisningen mot pojken är tunn.

– Min klient förnekar brott. Det finns inget dna, inga fingeravtryck, inget mordvapen och inget motiv, säger Lars Kruse.

Sms:ade flickvännen

Kort efter mordet beslutade polisen om avlyssning av 17-åringens telefonkontakter. Polisen gick igenom hans och flickvännens sms under mordkvällen. De var osams och ordväxlingen var irriterad.

”Ska döda någon också om de ska va så”, skriver 17-åringen till flickvännen.

Strax efter dådet ringde 17-åringen till flickvännen. Han ska då ha berättat vad han hade gjort.

17-åringen ska även ha berättat för en bekant han träffade senare på kvällen att han dödat en person.

Dessa uppgifter, övervakningsfilm från centralstationen i Hässleholm och vittnesuppgifter från personer som sett 17-åringen i anslutning till mordplatsen är några av åklagarens bevis i målet.

– Jag har valt att väcka åtal. Så min uppfattning är att det finns tillräckligt för en fällande dom. Så jag förväntar mig en fällande dom, säger Malin Paulsson, åklagare.

Strax före klockan 10 meddelade tingsrätten att hela förhandlingen kommer att hållas bakom stängda dörrar.