Oroligheterna i Gambia

Gambisk presidented svärs – i grannlandet

Av: 

Julia Wågenberg

NYHETER

I eftermiddag planeras maktskifte att ske i Gambia.

Den politiska kris som brutit ut i landet gör att formerna för ceremonin inte blir som tänkt.

I stället för att svära presidenteden vid landets nationalarena kommer Adama Barrow att göra det inne på gambiska ambassadens kontor i Senegal.

Gambias president Yahya Jammeh förlorade valet i december. Han har suttit på posten i 22 år och vägrat erkänna maktskiftet. Tidsfristen för att lämna över till valvinnaren Adama Barrow gick ut i natt.

Hot om militära aktioner

Läget i landet är därefter spänt. Under torsdagen kommer FN:s säkerhetsråd att rösta om en resolution som stödjer västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas försök för att få till ett maktöverlämnande i Gambia, uppger AFP och hänvisar till diplomater.

Organisationen har varnat för att militära aktioner kan sättas in om Jammeh inte lämnar presidentposten. De senaste dagarna har militära styrkor från Senegal samlats vid gambiska gränsen.

Vicepresidenten har lämnat

Maktskiftet ska ske enligt planerna på torsdagseftermiddagen, enligt Barrows tjänstemän. Vid klockan 17 svensk tid ska han svära presidenteden vid gambiska ambassaden i Dakar i Senegal. Cermonin skulle egentligen genomföras på nationalarenan i Dajul, men flyttas till grannlandet med hänsyn till det osäkra läget.

Flera av president Yahya Jammeh närmsta ministrar har avgått. Under torsdagen blev det känt att även vicepresidenten Isatou Njie Saidy lämnat sin post, enligt källor till Reuters. Han är den politiker som står högst i rang som övergivit Jammeh sedan valförlusten. Avgången bekräftas av en regeringskälla och en av Saidys familjemedlemmar.

Dessutom avgår utbildningsministern Abubakar Senghore, enligt Reuters källor.

Samtidigt har flera afrikanska nationer meddelat att de inte längre ser Jammeh som Gambiens ledare, skriver AP. Afrikanska unionen har tidigare sagt att de inte kommer erkänna Jammeh när hans mandatperiod tagit slut och på torsdagen följde Botswana efter med ett uttalande av samma innebörd.

FN: säkerhetsråd arbetar ”intensivt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att Sverige, som ordförande i FN:s säkerhetsråd, arbetar intensivt för en fredlig maktöverföring i Gambia. Frågan var på bordet redan på onsdagen.

"Efter mötet kunde Sverige i rollen som ordförande bidra till att öka trycket på president Jammeh genom att i ett uttalande upprepa krav på att respektera valresultatet och överlåta makten i enlighet med konstitutionen. Säkerhetsrådet följer situationen nära för att på bästa sätt kunna bidra till en lösning", säger Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Wallström: Folkets vilja måste respekteras

Det råder ingen tvekan om att Barrow har vunnit presidentvalet, enligt Wallström.
– Det gambiska folkets vilja måste respekteras, säger hon.

I Gambia befinner sig enligt Utrikesdepartementet omkring 400 svenskar. Många av dem är turister som köpt sin charterresa via Ving. Trots det oroliga läget flygs de inte tillbaka till Sverige i förtid utan får vänta till ordinarie hemresa på tisdag nästa vecka.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Afrikas förbannelse: Presidenter som vägrar att avgå

ÄMNEN I ARTIKELN

Oroligheterna i Gambia

Gambia

Senegal

Margot Wallström

FN:s säkerhetsråd

Yahya Jammeh

Utrikesdepartementet