Gambisk presidented svärs – i grannlandet

1 av 2 | Foto: Jerome Delay / TT / NTB Scanpix
Adam Barrow vann valet i Gambia.
NYHETER

I eftermiddag planeras maktskifte att ske i Gambia.

Den politiska kris som brutit ut i landet gör att formerna för ceremonin inte blir som tänkt.

I stället för att svära presidenteden vid landets nationalarena kommer Adama Barrow att göra det inne på gambiska ambassadens kontor i Senegal.

Gambias president Yahya Jammeh förlorade valet i december. Han har suttit på posten i 22 år och vägrat erkänna maktskiftet. Tidsfristen för att lämna över till valvinnaren Adama Barrow gick ut i natt.

Hot om militära aktioner

Läget i landet är därefter spänt. Under torsdagen kommer FN:s säkerhetsråd att rösta om en resolution som stödjer västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas försök för att få till ett maktöverlämnande i Gambia, uppger AFP och hänvisar till diplomater.

Organisationen har varnat för att militära aktioner kan sättas in om Jammeh inte lämnar presidentposten. De senaste dagarna har militära styrkor från Senegal samlats vid gambiska gränsen.

Vicepresidenten har lämnat

Maktskiftet ska ske enligt planerna på torsdagseftermiddagen, enligt Barrows tjänstemän. Vid klockan 17 svensk tid ska han svära presidenteden vid gambiska ambassaden i Dakar i Senegal. Cermonin skulle egentligen genomföras på nationalarenan i Dajul, men flyttas till grannlandet med hänsyn till det osäkra läget.

Flera av president Yahya Jammeh närmsta ministrar har avgått. Under torsdagen blev det känt att även vicepresidenten Isatou Njie Saidy lämnat sin post, enligt källor till Reuters. Han är den politiker som står högst i rang som övergivit Jammeh sedan valförlusten. Avgången bekräftas av en regeringskälla och en av Saidys familjemedlemmar.

Dessutom avgår utbildningsministern Abubakar Senghore, enligt Reuters källor.

Samtidigt har flera afrikanska nationer meddelat att de inte längre ser Jammeh som Gambiens ledare, skriver AP. Afrikanska unionen har tidigare sagt att de inte kommer erkänna Jammeh när hans mandatperiod tagit slut och på torsdagen följde Botswana efter med ett uttalande av samma innebörd.

FN: säkerhetsråd arbetar ”intensivt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att Sverige, som ordförande i FN:s säkerhetsråd, arbetar intensivt för en fredlig maktöverföring i Gambia. Frågan var på bordet redan på onsdagen.

"Efter mötet kunde Sverige i rollen som ordförande bidra till att öka trycket på president Jammeh genom att i ett uttalande upprepa krav på att respektera valresultatet och överlåta makten i enlighet med konstitutionen. Säkerhetsrådet följer situationen nära för att på bästa sätt kunna bidra till en lösning", säger Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Wallström: Folkets vilja måste respekteras

Det råder ingen tvekan om att Barrow har vunnit presidentvalet, enligt Wallström.
– Det gambiska folkets vilja måste respekteras, säger hon.

I Gambia befinner sig enligt Utrikesdepartementet omkring 400 svenskar. Många av dem är turister som köpt sin charterresa via Ving. Trots det oroliga läget flygs de inte tillbaka till Sverige i förtid utan får vänta till ordinarie hemresa på tisdag nästa vecka.

FAKTA

Gambia


Gambia är ett av Afrikas minsta länder, inklämt mellan Senegal på tre sidor och Atlanten på den fjärde.

Före de europeiska kolonisatörernas ankomst ingick Gambia i det stora Maliriket. När först portugiser och sedan britter nådde området från 1400-talet och framåt tilltog den blomstrande handeln med bland annat guld och slavar som redan tidigare hade Gambiafloden som ett viktigt nav.

Gambia blev självständigt från Storbritannien på 1960-talet. Sedan dess har landet i praktiken bara haft två härskare: Dawda Jawara 1970–1994 och, efter en kupp det sistnämnda året, sedan dess Yahya Jammeh.

Charterturismen från bland annat Sverige började till Gambias ständigt varma stränder redan i samband med självständigheten. Nuförtiden erbjuder bland andra Ving paketresor dit. (TT)