Konstligans byte hittat efter nio år

NYHETER

Förövarna stal ett helt livsverk när de tömde Gunilla Palmstierna-Weiss konstsamling på Östermalm.

Nio år senare har polisen återfunnit de dyrbara objekten – framför allt målningar av Peter Weiss.

– Jag är naturligtvis fruktansvärt glad, säger Gunilla Palmstierna-Weiss, 88.

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell
– Jag är naturligtvis fruktansvärt glad, säger Gunilla Palmstierna-Weiss, 88.

Konstkuppen på Artillerigatan på Östermalm i Stockholm, februari 2008, var lika brutal som förslagen.

Gärningsmännen svetsade upp dörren till skyddsrummet där författaren och scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss förvarade sin döde makes dyrbara livsverk i form av över 400 målningar, collage och teckningar.

”Var en mardröm”

Förövarna bytte ut låset och kunde i lugn och ro återkomma för att tömma den gamla bunkern.

– Det var en mardröm och det såg ut som att en bomb hade slagit ner där. Man mår väldigt illa av om människor har trätt in i ens egendom. Det tror jag alla som har haft tjuvar i sitt hem känner, att man upplever sig nedsmutsad, säger Gunilla Palmstierna-Weiss till Aftonbladet.

Utöver de över 400 nogsamt katalogiserade målningarna av författaren och konstnären Peter Weiss försvann också flera värdefulla konstverk av Siri Derkert, Vera Nilsson samt en affisch med Picassos namnteckning.

I nio års tid har konstverken varit spårlöst försvunna.

Men nu har polisen efter omfattande spaningsinsatser nått ett genombrott i utredningen.

– Jag kan bekräfta att flertalet konstverk har påträffats som vi har kunnat knyta till den här konststölden. Det är positivt, framför allt för målsägande, säger utredningsledaren Fredrik Allard.

”Rör sig om stora värden”

Framgången är ett resultat av samverkan mellan flera enheter inom Citypolisen i Stockholm.

– Det är utredningsarbete som har legat bakom det här men vilka metoder vi har använt är inget jag vill gå in på, säger Fredrik Allard.

Enligt Aftonbladets uppgifter har en stor del av de försvunna konstverken hittats inlåsta i ett lagerhotell i Årsta i Stockholm.

– Det rör sig om stora värden, säger Fredrik Allard.

Dessutom har polisen lyckats ringa in flera personer som nu är misstänkta i utredningen och riskerar åtal för konstkuppen.

– Det finns flertalet misstänkta personer, säger Fredrik Allard.

”Fruktansvärt glad”

När Aftonbladet når Gunilla Palmstierna-Weiss är hon omtumlad över beskedet från polisens utredare.

– Jag är naturligtvis fruktansvärt glad, det här handlar ju om ett helt livsverk som de stal och som nu är tillbaka. I princip hade jag gett upp att de någonsin skulle återfinnas, säger hon.

Under åren som gått har Gunilla Palmstierna-Weiss arbetat aktivt med att hålla uppsikt över möjliga försäljningar av den stulna konsten över hela Europa. Men inga målningar har dykt upp på något auktionshus.

– Det är som att man har levt i en dålig kriminalroman under alla år. Tjuvarna har ju varit låsta eftersom de inte har kunnat sälja dem. Polisen och försäkringsbolagen har ju bilder på tavlorna samtidigt som Peter och var så pass känd både i Sverige och internationellt. Därför har jag också trott att tavlorna var borta för gott, uppbrända, säger Gunilla Palmstierna-Weiss.