Myndighetschef knivhöggs – ska ha lurats av dejtingrånare

Myndighetschefen knivhöggs i ett trapphus i Uppsala och skadades allvarligt.

Han blev lurade av en rånarliga som hittar sina offer på dejtingappen Grindr, enligt åklagaren.

– Det är minst tre olika män som blivit rånade på det här sättet och vi misstänker att det kan finnas fler offer, säger Thomas Bälter Nordenman.

I området där attacken skedde.
I området där attacken skedde.

På söndagskvällen blev myndighetschefen i 60-årsåldern överfallen i ett trapphus i Uppsala och knivhuggen ett flertal gånger.

Polisen uppgav då att gärningsmännen väntat på mannen i trapphuset.

– Innan de springer hugger de ner honom med flera stick, sa Ivan Åslund på Uppsalapolisen i söndags.

Trodde han skulle på dejt

Efter att myndighetschefen attackerades förekom spekulationer om att han utsatts på grund av sin yrkesroll, ett motiv som även åklagaren inledningsvis uppgav att de utredde.

Nu är dock de misstankarna helt avskrivna.

– Det har inte alls med något jobb att göra, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Nu berättar åklagaren att myndighetschefen stämt träff via dejtingappen Grindr. Men i stället för den avtalade dejten blev han rånad och knivhuggen.

– Modus är att man har stämt träff med brottsoffer via dejtingapp som heter Grindr och sen så har de då rånat dem. Det är tre olika män som rånats på samma sätt att man sökt kontakt på dejtingappen, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Flera misstänkta

Rånet i söndags är nu rubricerat som mordförsök eftersom myndighetschefen blev allvarligt skadad. En 18-årig man sitter nu häktad misstänkt för mordförsök.

Ytterligare en yngre man har anhållits skäligen misstänkt för mordförsöket.

Den häktade 18-åringen är alltså misstänkt för att ha rånat tre män med samma metod i Uppsalaområdet och enligt åklagaren kan det finnas ytterligare medbrottslingar.

Ett av det tre rånen är också rubricerat som människorov.

– Man har åkt runt med brottsoffret i hans bil till olika bankomater och tagit ut pengar, säger Thomas Bälter Nordenman.

Åklagaren går nu ut med uppgifterna om detjtingrånarligan eftersom de befarar att det kan finnas fler offer som inte har hört av sig.

”Misstänker att andra rånats”

– Vi misstänker att de här gärningsmännen kan ha rånat andra som av olika skäl inte anmält det, vi ser gärna att de hör av sig till polisen, säger Thomas Bälter Nordenman.

Uppgifterna om att rånen ska ha föregåtts av en stämd träff via dejtingappen ska enligt åklagaren komma från brottsoffren.

18-åringen har erkänt delar av misstankarna som riktas mot honom.

– Han har erkänt grov misshandel men förnekar uppsått att döda och rån den 14 januari men förnekar de övriga brottsmisstankarna, säger Thomas Bälter Nordenman.

18-åringen misstänks även för andra rån, dock inte med samma tillvägagångssätt.

Den andre mannen som sitter anhållen misstänkt för mordförsök förnekar all inblandning i brott.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN