Trumps nya CIA-topp: Tortyranklagad veteranspion

Uppdaterad 2017-02-06 | Publicerad 2017-02-03

Hon har jobbat med underrättelseverksamhet i 30 år – och pekas ut som ansvarig för tortyr av fångar i hemliga amerikanska fängelsen utomlands.

Nu har Gina Haspel utsetts till CIA:s näst högsta chef.

– Hon är en hängiven patriot, säger underrättelsetjänstens högste chef Mike Pompeo.

Gina Haspel har suttit på flera tunga chefsjobb inom de amerikanska underrättelsemyndigheterna. Inte minst spelade hon en nyckelroll när de amerikanska terrorlagarna skärptes efter den 11 september 2001 – och tortyrmetoder började användas vid förhör med misstänkta terrorister.

Nu har hon utsetts till den näst högsta chefen för underrättelsetjänsten CIA.

– Gina är en exemplarisk underrättelseofficer och en hängiven patriot som har mer än 30 års arbetserfarenhet från byråer, säger CIA:s högste chef Mike Pompeo, som nyligen tillsattes av president Donald Trump.

– Hon är också en beprövad ledare med en häpnadsväckande förmåga att få saker gjorda och inspirera folk runt henne.

Basade över ”black site”-fängelse

Haspel rapporteras ha basat över ett hemligt så kallat ”black site”-fängelse i Thailand – där fångar utsattes för skendränkningar och ”andra stränga metoder”.

En av fångarna ska ha skendränkts 83 gånger under en och samma månad och fått sitt huvud dunkat i väggar flera gånger, rapporterar New York Times. Sedan kom CIA-tjänstemännen fram till att han inte hade något att berätta.

Enligt Washington Post var Haspel involverad när mängder av videoinspelningar av ”förstärkta förhör” förstördes år 2005. Misstänkta Al Qaida-terrorister hade försökt använda inspelningarna som bevis i rättsfall mot den amerikanska staten.

”Måste förklara hur det går ihop”

Utnämningen väcker oro hos medborgarrättsliga organisationer i USA. Christopher Anders vid American Civil Liberties Union säger till AP att han är ”djupt oroad” över att Gina Haspel får en topposition inom CIA.

– Pompeo måste förklara för det amerikanska folket hur hans befordran av någon som sägs vara inblandad i tortyrläger går ihop med hans egna svurna löfte till kongressen att han säger nej till alla former av tortyr och övergrepp.

Trump: Tortyr fungerar

När det gäller tortyr har president Trump svävat på målet. Han har sagt att han tror att det fungerar – ”absolut” – men att han vill lämna över beslutet om sådant till sin försvarsminister James Mattis. Mattis å sin sida har sagt sig vara emot tortyr.

CIA-chefen Mike Pompeo säger att man inte kommer att återuppta tortyrliknande förhörsmetoder. Och byrån konstaterar att de förhörsmetoder som tidigare användes trots allt var godkända av den dåvarande presidenten George W Bush och av justitiedepartementet.