Trump kan inspirera ett högerextremt krig mot islam

Foto: TT

Terrordådet mot en moské i Kanada kan vara inledningen på något många länge fruktat.

Att högerextrem terrorism ska slå tillbaka mot islam i ett försök att skapa en "civilisationernas kamp".

Fler än den 27-årige kanadensaren kan bli inspirerade av Trump och Le Pen.

Med Donald Trump och hans chefsstrateg Steve Bannon i Vita huset har uppfattningen om islam som en farlig och aggressiv religion slagit rot i den amerikanska administrationen.

Presidenten ser inte bara radikal islamsk terrorism som ett hot – utan muslimer i största allmänhet. Tydligt manifesterat i inreseförbudet för alla medborgare från sju muslimska länder.

När 27-årige statsvetarstudenten Alexandre Bissonnette för några dagar sedan öppnade eld i en moské i Quebec och dödade sex muslimer var Trumps stab snabbt ute med desinformation för att få det att framstå som ett islamistiskt terrordåd när Bissonette i själva verket uttryckt högerextrema åsikter på Facebook och en stor beundran för Donald Trump och franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen.

Ända sedan norrmannen Anders Behring Breivik slog till 2011 har det funnits en fruktan för att jihadistisk terror ska uppmuntra ett svar från högerextrema terrorister. Att de två grupperna skulle trigga varandra och utlösa en civilisationernas kamp mellan den islamska och kristna världen.

Dämpa motsättningar

Breiviks dåd riktade sig mot socialdemokraterna och dess framtid men i manifestet han offentliggjorde finns många hänvisningar till vikten av att bekämpa islam för att rädda kristna värderingar.

Vi har sett många hatbrott riktade mot muslimer som i vissa fall också skulle kunna klassas som terrordåd. Men inget fullskaligt högerextremt krig mot islam.

Regeringar i Europa och USA har konsekvent försökt dämpa motsättningarna genom att fördöma hatdåd mot muslimer och poängterat att det inte är islam som religion som är problemet utan vad ett antal extremister som vantolkar islam gör i dess namn.

Efter George W Bushs invasion av Irak och ”krig mot terrorismen” försökte Obama förbättra USA:s rykte i den muslimska världen genom att bland annat hålla ett försonligt tal i Kairo 2009 riktat till muslimer i hela världen.

Med Donald Trump i Vita huset har det budskapet förändrats radikalt.

Starka krafter

En förändring som med största säkerhet kommer att få våldsbejakande extremister på högerkanten att vädra morgonluft. Plötsligt känner de att det är ok att attackera moskéer och andra muslimska mål. Rentav uppmuntrade av att göra det.

Att det sker i ett relativt tolerant samhälle som Kanada är en fingervisning om vilka krafter som kan vara i rörelse under ytan. Det känns inte som någon djärv förutsägelse att påstå att högerextrem terror riktad mot muslimer och muslimska mål i Europa och USA kommer att öka.

Donald Trumps syn på islam och muslimer verkar ha en hel del gemensamt med de aktivister som står bakom gruppen Islamiseringen av USA där Pamela Geller varit en framträdande talesperson. När jag intervjuade henne i New York för fem år blev jag chockad av hennes oförblommerade och irrationella islamhat.

”Krig under uppsegling”

Åsiktsmässigt stod hon då extremt långt högerut i den amerikanska debatten. Med Trumps inträde i Vita huset har hon och hennes meningsfränder plötsligt blivit mainstream.
Steve Bannon höll ett tal i Vatikanen 2014 där han sa att det ”judisk-kristna väst är i krig med Islam”.

– Ett större krig är under uppsegling, ett krig som redan är globalt, sa Bannon enligt New York Times. Varje dag som vi vägrar att inse vad som händer, omfattningen och graden av ondska i det, är en dag som vi kommer att ånga att vi inte agerade tidigare.

För Trump och Bannon är det inte Ryssland och Kina som är fiender utan islam.

Chefredaktören för den ansedda israeliska dagstidningen Haaretz digitala gren skriver i en opinionsartikel att Trump är i behov av ett krig men inte vilket krig som helst.

Oförsonlig fiende

– Han behöver en global icke-kristen, mäktig, skrämmande, icke-vit och oförsonlig fiende. Han behöver ett heligt krig.

Om det stämmer är Trump verktyget som underblåser och kanske till och med förlöser den civilisationerna kamp som författaren Samuel Huntington skrev om i sin uppmärksammade bok och som är många våldsbejakande högerextremisters våta dröm.

För en Trump som har den synen på världen är det naturligt att samarbeta med ledare som Marine Le Pen, Geert Wilders och Vladimir Putin som delar samma alarmistiska och nationalistiska världsbild.

Det gör inte Tysklands Angela Merkel eller Storbritanniens Theresa May.

Ett USA-lett krig mot islam kan bli lika ödesdigert för världen som Bushs krig mot terrorismen.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM