Rövade bort guldmynt – avslöjad av vaselinet

NYHETER

En man som jobbade på det kanadensiska myntverket döms till fängelse efter att ha gjort en riktig rövare.

Under lång tid smugglade han ut guldmynt ”stora som kakor” från jobbet – i sin ändtarm. Polisen hittade vaselin och latexhandskar i hans skåp.

1 av 4

Leston Lawrence, 35, gjorde sig skyldig till ett omfattande röveri under sin anställning på det kanadensiska myntverket i Ottawa. Nu döms han för att ha smugglat ut 22 guldmynt – värda över motsvarande en miljon kronor – i sin ändtarm. Det rapporterar kanadensiska Toronto Star.

Det var en bank som slog larm när 35-åringen försökte växla in checkar han fått när han sålt stora mängder guld. Då satte polisen övervakning på honom och i hans arbetsskåp hittade man vaselin och latexhandskar som ”kan ha använts för att underlätta införandet av guldföremål i hans ändtarm”, enligt åklagaren.

Köpte båt och hus

På så vis hade Lawrence lyckats ta sig genom myntverkets metalldetektorer.

När lagens långa arm väl kom åt honom satt han på en miljongömma. Det tyngsta guldmyntet han hade smugglat ut vägde 264 gram och 17 mynt såldes för över 60 000 kronor styck. Enligt BBC var de ”stora som kakor”.

Lawrence arbetsuppgift var att säkerställa att guldet var rent nog och han hade därför tillgång till smältdegel – så att han kunde få guldet i lämpligt format. Efter kuppen hade han all anledning att tvätta det, vilket han försökte göra genom att sälja mynten till en pantbank.

Totalt var guldet värt över en och en halv miljon kronor – vilket 35-åringen spenderade på bland annat en båt i Florida och en villa på Jamaica.

”För slapp säkerhet”

Lawrence försvarsadvokat Gary Barnes menar att det fanns gott om öppningar för myntverkets anställda att fylla fickorna. Hans klient arbetade i ett rum med dålig belysning, med bara en övervakningskamera.

Säkerheten var för slapp, säger Barnes till Toronto Star:

– De hade spannar av guld som låg här och var och folk kunde gå förbi och faktiskt bara plocka saker ur dem.

Pressad – kan få längre straff

Leston Lawrence döms till 30 månaders fängelse och blir också skyldig att betala tillbaka motsvarande 1,2 miljoner kronor. Och domstolen har satt honom i en trängd situation: Om han inte betalar tillbaka inom tre års tid efter avtjänat fängelsestraff kan han tilldömas ytterligare 30 månader.

35-åringen hanterar all medieuppståndelse väl, säger hans företrädare Gary Barnes till CBC:

– Vi förväntade oss det hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ottawa

Kanada