Sundbyberg

Extremen Sundbyberg vill bli ännu tätare

Av: 

TT

NYHETER

Sundbyberg är den kommun i Sverige som har vuxit överlägset mest under 2010-talet.

Knappt 38 000 invånare har blivit över 52 000 – men man har ingen avsikt att trappa ned på takten.

TT: Varför växer ni så mycket?

– Det mest uppenbara skälet är att det finns en politisk vilja i Sundbyberg, som är grundad i att vi har ett väldigt bra utgångsläge, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs kommun utanför Stockholm.

Kommunens befolkning har vuxit med 38 procent under 2010-talet, och det är därmed en bra bit upp till tvåan Knivsta som ökat med 30 procent. Det visar statistik från SCB som TT har tagit fram (perioden 31/12/2009–1/11/2019).

– Här finns det mycket lokaltrafik, det finns hyggligt mycket arbetsplatser, det är nära till andra ställen att jobba, det är fint att bo här, vi har en hyfsat tät stad, och det är lätt att komma in till Stockholm eller ut någon annanstans – så det finns bra möjligheter, säger Schilling.

Som Indien och Kina

Att beskriva Sundbyberg som en hyfsat tät stad är något av en underdrift.

Sundbyberg är Sveriges mest tätbefolkade kommun, och beräkningar från SCB visar att Sverige skulle ha 2,4 miljarder invånare – nästan lika många som i Indien och Kina tillsammans, om alla kommuner var lika tätbefolkade som Sundbyberg.

Enligt Peter Schilling ger tätheten många fördelar.

– En tät stad fungerar bättre ur ett hållbarhetsperspektiv. Vad gäller den ekonomiska hållbarheten finns det stora skalfördelar, ekologiskt används mindre resurser till transporter när människor bor nära, och ur ett socialt perspektiv vet man att täta miljöer är tryggare.

Växtvärk

Med det sagt är inte allt frid och fröjd med att växa så det knakar, framhåller han.

– Det finns två problem som vi tycker är viktiga. Det ena är att kostnaderna kommer före intäkterna. Då är det viktigt att som politiker våga se utvecklingen över en längre tidsperiod, för tittar man väldigt långsiktigt får man en positiv kalkyl.

– Det andra är att det tar tid att växa. Kommer man överens om något år ett, och kostnaderna kommer år tio, så kan det ha skett en utveckling som inte alltid är positiv, vilket gör att det kanske kostar mer än man avtalat om. Det är väldigt svårt att ta höjd för en långsiktig planering.

TT: Kommer ni fortsätta att växa?

– Ja. Och det är också något som rekommenderas – att man förtätar städerna för att kunna hantera den ekonomiska, sociala och ekologiska hållbarheten.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sundbyberg