Känsliga ska stanna inne – smog belägrar Melbourne

Tjock rök från bränderna gör luften farlig i miljonstaden Melbourne.

Nu rusar invånarna till butikerna för att köpa andningsskydd.

– Vi vet att röken är livshotande för vissa, säger läkaren Brett Sutton till ABC News.

Staden Melbourne, med över fyra miljoner invånare, är insvept i ogenomtränglig smog. Röken kommer från de bränder som härjar längs Australiens östkust.

Stadens luftkvalitet nedgraderades under måndagen, från ”mycket dålig” till ”hälsofarlig”. Den uppgraderades sen till ”mycket dålig” igen.

Känsliga personer avråds från att vistas utomhus. De bör minimera kontakten med den hälsovådliga röken. Människor i riskgruppen är de som är under 14 och över 65 år, diabetiker, de som har lungsjukdomar samt gravida, uppger ABC News.

Läkaren Brett Sutton är chef för hälso- och sjukvård i delstaten Victoria. Han berättar att de som kommer i kontakt med röken kan uppleva symptom som hosta och irritation i näsa, hals och ögon. De med ihållande besvär bör uppsöka läkare, råder han.

Uppmanas stänga ventilationen

Att vistas inomhus är dock ingen garanti för att slippa den skadliga röken, när luftkvaliteten är så pass dålig. Därför uppmanas människor att stänga ventilation och täta dörrar och fönster. De som ändå får in rök uppmanas att uppsöka bibliotek eller shoppinggallerior för att hämta frisk luft emellanåt, enligt ABC News.

Tidigast under tisdagen väntas luftkvaliteten bli något bättre. Men då måste väderleksförhållandena vara tillräckligt gynnsamma. Under måndagen kom ett lätt regn och det gjorde situationen något bättre.

– Ett riktigt ösregn vore perfekt. Det skulle slå ut röken. Men det regn vi har fått hittills har inte varit tillräckligt, säger läkaren Andrea Hinwood, miljöansvarig i delstaten Victoria, till ABC News.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE