Efter nerfallna takplattan – oklart hur mycket som ska bytas

avRobert Rosén

Publicerad:
Foto: Krister Hansson/Aftonbladet

En takplatta föll ner i bubbelpoolen på Hylliebadet.

Flera takplattor kan nu behöva bytas ut.

– Hur mycket som behöver åtgärdas har jag inte en uppskattning på än, säger Linda Hassel, sektionschef vid Stadsfastigheter.

I förra veckan trillade en takplatta nattetid ner i bubbelpoolenHylliebadet. Familjeavdelningen fick med anledning av det hållas stängd under stora delar av fredagen - och även barnavdelningen stängdes av på grund av takproblem.

Simhallen förvaltas av Stadsfastigheter, som på tisdagen var på en inspektion på badet. Deras rekommendation är att gången vid 50-metersbassängen och den bortre delen av barnavdelningen ”Flötet” ska vara avstängda.

– Vår hyresgäst fritidsförvaltningen har tagit beslutet att stänga av hela den mindre bassängen som kallas ”Flötet” och det är de som beslutar när bassängen kommer att öppna igen, säger Linda Hassel, sektionschef vid Stadsfastigheter, som inte kan uttala sig om när bassängen kommer öppna upp igen.

– Statusen är som den har varit innan: Vi håller på att åtgärda det som har lossnat. Det är det som är igångsatt. Vi tittade på hur vi ska komma in. Behöver vi bygga ställningar överallt? Det är lite speciellt att komma in i ett badhus, säger Linda Hassel.

”Jobbar så fort som möjligt”

Vad kom ni fram till?

– Det är ett par olika lösningar vi tittar på. Vår entreprenör ska redovisa för oss hur vi ska komma in. Vi jobbar så fort som möjligt för att säkerställa det som är avspärrat.

Anki Magnusson, enhetschef för baden i Malmö, betonar att simskola kommer att bedrivas i den del av ”Flötet” som inte rekommenderats att vara avstängd. Högtalare som sitter löst i närheten av bassängens bortre del låg dock till grund för att spärra av hela bassängen, då barnen inte kunde hålla sig borta från den avspärrade delen.

– Att vi gjorde valet att stänga av den eftermiddagen var inte för att det att var större risk för taket, utan för att barnen inte skulle simma bort till den hörnan plus att det finns en lös högtalare ovanför den enda dörren där man går in till ”Flötet”.

Oklart hur många plattor

Hur många takplattor som kan komma att behöva ersättas är i nuläget okänt.

– Hur mycket som behöver åtgärdas har jag inte en uppskattning på än. Vi jobbar först och främst med det akuta, av säkerhetsskäl, och sen får vi se vad det blir bedömning och vad vi ska gå vidare med i nästa steg när vi har lite mer information, säger Linda Hassel.

Först efter att åtgärdsarbetet gjorts tror man sig kunna besvara frågan hur en takplatta kunnat trilla ner.

– Det kan jag tyvärr inte svara på utan det får våra entreprenörer svara på när de gått in närmare på vad som hänt och hur det är möjligt att det kunnat hända. Det kan vara så att det är en enskild brist men jag vill inte spåna, utan vi tittar på det när vi plockar ner utrustningen för att se vad som har hänt.

Mindre än fem år gammalt

Det är inte ens fem år sedan som Hylliebadet invigdes. Huruvida det finns anledning att oroa sig för byggkvalitén eller ej låter hon vara osagt.

– Det hoppas vi ju inte, men jag kan tyvärr inte ge ett svar än. Vi får se vad som har hänt och vad som är anledningen. Utifrån det får vi jobba vidare för att säkerställa en bra kvalité på byggnaden.

Kan ni garantera säkerheten på badet nu?

– Det man tittat på är där man sett att det lossnat och där har vi spärrat av i dag. Vi är där och tittar för att säkerställa. Om vi ser mer kommer vi självklart att stänga av. Det finns duktigt folk på plats som har koll på anläggningen. Kunden går först och vi vill självklart inte att personskador ska hända, så om det skulle vara något annat får vi åtgärda det i så fall.

Såväl kostnad som tidsplan för att åtgärda takproblemen är ännu okända.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hyllie

Malmö

Simhallar