En halv miljard djur dödade i skogsbränderna

Nästan en halv miljard djur tros ha dödats i skogsbränderna i Australien.

Hjärtskärande bilder på flyende kängurur, brända koalor och döda fåglar sprids på sociala medier och en tredjedel av landets koalor har utplånats.

Hundratals skogsbränder pågår just nu i Australiens södra delar.

På fredagen utlöstes nödläge i delstaten New South Wales då hårda vindar och höga temperaturer väntas ge ny fart åt brandhärdarna under helgen.

Minst 28 människor har mist livet och omkring fem miljoner hektar mark har brunnit sedan bränderna startade i slutet av september.

Men lågorna slår även hårt mot djurlivet.

Halv miljard djur döda

Hjärtskärande bilder på brända koalor, flyende kängurur och döda fåglar sprids på sociala medier och ekologer vid University of Sydney uppskattar att omkring 480 miljoner djur – däggdjur, fåglar och reptiler – har dött.

I delstaten New South Wales, där en stor del av landets koalor lever, tros en tredjedel av koalapopulationen ha utplånats.

Uppskattningsvis rör det sig om drygt 8 000 koalor i nuläget.

– Men vi kommer att veta mer exakt när bräderna lugnat sig, säger miljöministern Sussan Ley till ABC Radios program AM.

”Behöver inte vara fluffigt och gulligt”

Redan i december hölls ett brådskande möte i parlamentet gällande koalornas utsatta situation gällande överlevnad och livsmiljön.

Då koalorna saknar möjlighet att röra sig tillräckligt snabbt för att undgå lågorna som sprider sig mellan träden blir de snabbt ett byte för elden.

Men även den västliga markpapegojan och pungdjuret Sminthopsis aitkeni har drabbats hårt enligt experter.

– Det behöver inte vara fluffigt och gulligt, det kan vara fjälligt och stickigt. Det är lika viktigt för mig som miljöminister och för den australiensiska miljön, menar Sussan Ley.

Publisert:

LÄS VIDARE