Här är kaféet som bara anställer personal med funktionsvariation

Skön stämning och unik personal har gett August No Stress Surf Café en unik plats i Malmö.
Skön stämning och unik personal har gett August No Stress Surf Café en unik plats i Malmö.

På August No Stress Surf Café är den sköna stämningen i fokus. Med surfinspirerad inredning och ett arbetslag fullt av fantastiska karaktärer har man lyckats skapa sig en helt unik plats på Malmös kafékarta.

– Jag ville verkligen inte bli en bitter gammal krögargubbe, säger ägaren Lars Nyström.

Det var efter att ha sett ett klipp om Bitty & Beau’s Coffee Shop i North Carolina i USA som fyrabarnspappan Lars Nyström, 55, bestämde sig. Han ville göra något liknande. Göra skillnad.

På Bitty & Beau’s Coffee Shop jobbar det nämligen bara personer med någon form av funktionsvariation.

Lars Nyström, vars son 19-årige son August har Downs syndrom, blev både rörd och inspirerad av idén. Det dröjde inte länge innan Lars Nyström hade gjort upp en affärsplan och hittat en passande lokal på Rönngatan 2 i centrala Malmö.

Lars Nyström driver August No Stress Surf Café bakom Davidshallstorg i Malmö.
Lars Nyström driver August No Stress Surf Café bakom Davidshallstorg i Malmö.

Idag är det 2 år sedan Lars Nyström slog upp dörrarna till August No Stress Surf Café bakom Davidshallstorg. Sedan dess har lovorden och utmärkelserna haglat tätt. Bland annat har man utsetts till “Årets kafé 2018” av Malmö Citysamverkan, samt vunnit “Årets glädjespridare 2018” på Malmöfestivalen.

För att få jobba på August No Stress Surf Café krävs det att man har en funktionsvariation. August Nyström är i dagsläget en av 15 anställda som turas om att laga mat, baka kakor, stå i kassan och servera kaffe.

Lars Nyström ser det som ett privilegium att kunna hjälpa funktionsvarierade ut i arbetslivet.

– Det känns otroligt bra att få vara med och ge de här fantastiska lirarna en möjlighet att komma ut och få finnas i samhället, precis som alla andra. Man tänker kanske inte på det så ofta om man inte har någon i sin närhet som har en funktionsvariation, men de behöver en identitet lika mycket som du och jag.

Hur har August förändrats sedan ni öppnade kaféet?
– Han har ju förstått att det är här det händer. Det är här man hittar nya polare, här man kan flörta med tjejer. Han har vuxit med uppgiften och tycker att det är jättekul.

 

Under veckorna går August i skolan och har bara möjlighet att komma in och jobba efter skoltid eller på helgerna. Men han finns ständigt närvarande ändå, tack vare de många porträtten av honom som sitter uppsatta i lokalen. Varje gång han kommer in till kaféet är det “rena showen”, berättar Lars Nyström.

– Jag minns till exempel en gång då två paranta damer i 70-årsåldern kom in och blev serverade av honom. August, som älskar kepsar och har närmare 90 stycken i sin kollektion, satte på damerna varsin keps och lät dem ha de på sig under hela fikastunden. Den typen av överraskningsmoment har vi gott om här, skrattar Lars Nyström.

Fotoväggen på August No Stress Surf Café består av bilder på August, surfvänliga stränder och annat som ligger familjen varmt om hjärtat.
Fotoväggen på August No Stress Surf Café består av bilder på August, surfvänliga stränder och annat som ligger familjen varmt om hjärtat.

Precis innan han drog igång August No Stress Surf Café drev Lars Nyström eget investmentbolag. Men helt ny i restaurangsvängen är han ändå inte. Under många år jobbade han som krögare, bland annat på den egna gourmetkrogen Nyströms Gastronomi i stan (där köttkrogen T-Bone ligger idag), på Hotell Kramer vid Stortorget och med sin egen cateringfirma.

– När jag fyllde 50 kände jag att jag ville hitta på något annat. Jag ville verkligen inte bli en bitter gammal krögargubb som bara gjorde samma sak livet ut.

Något annat ville han, och något annat fick han.

På August No Stress Surf Café är förutsättningarna helt annorlunda jämfört med andra restauranger. Maten, precis som inredningen, har ett tydligt surftema. Rätterna heter saker i stil med Mele Kali Kamaka, Maui och Point Break. Mycket av det som serveras är vegetariskt och veganskt.

– Det var inget jag hade planerat från början, men ju mer jag har lärt mig om den sortens mat och hur bra man mår av den har jag ändrat uppfattning. Det är jag väldigt glad för, säger Lars Nyström medan han visar upp den handikappsanpassade kassamaskinen.

Lars Nyström med det klassiska ”hang loose”-tecknet som är populärt i surfkretsar.
Lars Nyström med det klassiska ”hang loose”-tecknet som är populärt i surfkretsar.

Ända sedan kaféet öppnade har Lars Nyström försökt få kontakt med paret bakom Bitty & Beau’s Coffee Shop för att berätta att det var de som inspirerade honom till att köra igång här i Malmö. Lättare sagt än gjort. Hittills har de inte svarat på vare sig mail eller Instagram.

– Sedan finns det en annan, liknande aktör som jag gärna hade kommit i kontakt med också. Det är en belgisk franchise som heter Downies & Brownies, säger Lars Nyström och jag måste, tyvärr, kämpa med varenda vuxen partikel i min kropp för att inte ge vika för ordvitsen.

Downies & Brownies började med ett kafé. Idag har de 20 stycken. Lars Nyström är intresserad av hur de har gjort för att lyckas.

Ska jag tolka det som att du skulle vara intresserad av att starta fler ställen som detta?
– Ja, men verkligen inte för pengarnas skull. Det här är ett förlustkafé som överlever mycket tack vare de generösa bidragen vi får från Malmö stad. Enda anledningen till att öppna nytt skulle i så fall vara för att få ut fler av de härliga lirarna i arbetslivet. Det behövs, både här och överallt.

Publisert: