Statsvetarna om avbrutna samtalen – MP och SD är vinnarna

Moderaterna lämnade samtalen om migrationsöverenskommelsen under dagen.

Nu tror flera statsvetare att SD och MP har mest att vinna på situationen.

– Många hade förväntat sig att att Socialdemokraterna skulle komma överens med Moderaterna, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Moderaterna och Socialdemokraterna är de stora förlorarna på de misslyckade migrationssamtalen medan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är de stora vinnarna. Det menar bland annat Jenny Madestam, docent i Statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Många hade förväntat sig att att Socialdemokraterna skulle komma överens med Moderaterna och de övriga borgerliga partierna, men nu verkar det som att S har tagit hänsyn till Miljöpartiet, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.

Hon menar att Socialdemokraterna hade behövt visa att de är beredda att införa en mer restriktiv migrationspolitik för att stoppa att deras väljare går över till Sverigedemokraterna, en situation som även Moderaterna befinner sig i.

– Skillnaden är att Socialdemokraterna måste förhålla sig till sin regeringspartner, Miljöpartiet, som inte har velat införa en mer restriktiv politik, säger Jenny Madestam.

Jenny Madestam, docent i Statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Jenny Madestam, docent i Statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Moderaterna har inte behövt ta hänsyn till Miljöpartiet och kan därför fortsätta visa att de vill införa en restriktiv migrationspolitik, menar Madestam.

Jenny menar att SD hade varit det partiet som hade mest att förlora på en bred och långsiktig överenskommelse om migrationspolitiken. Nu blir de istället en av vinnarna.

– SD får syre av att migrationsfrågan ligger högst upp på dagordningen. Om partierna hade kommit överrens om det här hade migrationen inte längre varit en lika diskuterad fråga och SD skulle ha fått mindre utrymme, säger Jenny Madestam.

Om inte kommittén lyckas komma med ett förslag till den 15 augusti kan de få förlängd tid att arbeta med överenskommelsen. Som det ser ut nu kommer flera av kommitténs förslag mötas av reservationer, enligt Madestam.

”Ödesfråga för det politiska spelet”

Statsvetaren Linn Mårdstam säger att det är för tidigt att uttala sig om vinnare och förlorare i det här läget, utan menar att det är en pågående förhandling.

– Jag ställer mig till de som inte är förvånade över situationen. Det här är en väldigt polariserande fråga mellan partierna, men också internt inom partierna, säger hon.

Hon tror att det här är en fråga som kommer diskuteras länge och hon beskriver den rådande situationen som en dragkamp mellan partierna.

– Det moderaterna gör nu är att de bedriver politik och visar väldigt tydligt vart de står, säger hon.

Hon säger också att det är väldigt viktigt för partierna att de kommer överens i frågan.

– Det här är en fråga som påverkar all politik och den har gjort det under flera år. Det här är en ödesfråga för det politiska spelet i Sverige, säger Linn Mårdstam.

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

MP och SD vinnarna

Statsvetaren Jonas Hinnfors är inne på att SD är en av de stora vinnarna i den här situationen. Han säger till TT att migrationsfrågan är partiets viktigaste verktyg för att kunna mobilisera väljare. En överenskommelse som skulle leda till att frågan försvinner från dagordningen skulle inte vara bra för dem.

Statsvetaren Niklas Bolin säger till TT att MP kan vara en av de stora vinnarna.

– Om det innebär att vi inte får ett volymmål eller ett liknande tak för antalet asylsökande som vi ska ta emot i Sverige så slutar det kanske med en vinst för MP. De har alltid sagt att det strider mot asylrätten att sätta upp ett sådant tak, säger Bolin till TT.

Han säger även till nyhetsbyrån att frågan om volymmål kommer fortsätta vara väldiskuterad.

Isabella Lövin och Per Bolunds Miljöpartiet är bland de stora vinnarna, menar statsvetarna.
Isabella Lövin och Per Bolunds Miljöpartiet är bland de stora vinnarna, menar statsvetarna.
Publisert:

LÄS VIDARE