Uppsalareportage

Uppsala Auktionskammare expanderar – mitt i pandemin

Av: 

Joanna Górecka

Under de första auktionsdagarna i de nyöppnade lokalerna sattes världsrekord genom försäljningen av Ivan Ivarsons målning ”Flicka på balkong” – som såldes för 2,4 miljoner kronor.
Under de första auktionsdagarna i de nyöppnade lokalerna sattes världsrekord genom försäljningen av Ivan Ivarsons målning ”Flicka på balkong” – som såldes för 2,4 miljoner kronor.

NYHETER

Ett av världens äldsta auktionshus sväller. Mitt under corona invigdes Uppsala Auktionskammares nyrenoverade, stora lokaler på Nybrogatan i Stockholm. Här ska auktionshuset hålla sina stora, internationella auktioner.

– Det har redan varit en stor framgång, trots corona, säger Magnus Bexhed, VD på auktionshuset.

Det var inte ultimat att slå upp portarna till den utökade lokalen mitt under en pandemi – men så fick det bli. I månadsskiftet mellan maj och juni öppnade Uppsala Auktionskammare sin nyrestaurerade lokal på Nybrogatan i Stockholm – bara ett kaxigt stenkast från Bukowskis och Stockholms Auktionsverk.

– Det skulle bli invigningsbaluns nu i maj, det får vi hålla lite på i det rådande läget. Men vi har inte bråttom – Uppsala Auktionskammare har funnits sedan 1731, vi jobbar extremt långsiktigt. Men, vi hade såklart jättegärna haft en annan tajming, säger VD:n Magnus Bexhed.

Uppsala Auktionskammare satsar tydligt på sitt Stockholmskontor.

Världsrekord

Uppsala Auktionskammare utökade med 200 kvadratmeter inom samma fastighet under renoveringen, nu har auktionshuset 450 kvadrat till sitt förfogande och ett skyltfönster mot gatan.

Därtill verkar pandemin inte ha påverkat försäljningen nämnbart. De första auktionsdagarna bjöd enligt Magnus Bexhed på många toppar. Efter rafflande budgivningar såldes konst och antikviteter för 83,8 miljoner kronor (med ett utrop på 47 miljoner kronor) och ett världsrekord sattes vid försäljningen av Ivan Ivarsons målning ”Flicka på balkong”.

– Försäljningmässigt har det gått fantastiskt, trots begränsning på max 50 personer i lokalerna, säger Magnus Bexhed.

Kvällens högsta slutpris blev ett sjöslagsverk av Cornelis Verbeecks som gick för 2,8 miljoner. Under kvällen såldes även ett verk av Marc Chagall.

– Det var fantastisk och det fanns ett stort intresse på nästan allt annat. Corona verkar inte ha haft någon negativ inverkan på köparna. Säljarna däremot är lite mer försiktiga. Inflödet av nya objekt är nog egentligen det som har påverkats mest.

Tydlig satsning på Stockholm

Uppsala Auktionskammare, som har huvudkontor på gamla Riksbankshuset i Uppsala, har även kontor i Göteborg och Malmö. Men i nuläget är lokalen på Nybrogatan företagets ögonsten.

– Just nu satsar vi tydligt mot Stockholmskontoret med stora investeringar. Både estetiskt, vad gäller utformningen i lokalerna, men också avseende säkerheten. Det är toppmodernt och håller hög internationell klass. Jag tycker att lokalerna är fantastiska. Det ska bli kul att ha en ordentlig invigningsfest här, någon gång i framtiden!

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsalareportage

Uppsala

Auktionshus

Coronaviruset

Antikviteter