Tränar unga – till abortmotståndare

Abortstriden: Unga drillas av Pro-life-rörelsen i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

▪▪ Aborter som förbjuds, läkare som hotas med fängelse och politiker som säger att kvinnor kommer att dö.
▪▪ Hur långt ska man gå för att skydda det som anses leva?
▪▪ Och när börjar egentligen ett liv?
▪▪ Under sju dagar reser Aftonbladet genom Alabama, Louisiana och Mississippi – och tre av USA:s hårdaste abortlagar.
▪▪ Det här är Abortstriden – en resa genom amerikansk abortlagstiftning.NEW ORLEANS. Unga drillas av Pro-life-rörelsen i USA.

Målet är en framtid där abort inte bara är olagligt – utan otänkbart.

– Om det är lagligt att döda någon utan röst, hur lång tid kommer det ta innan det är lagligt att döda vem som helst? säger Taylor Gautreaux, 19.

Taylor Gautreaux, 19, står på parkeringsplatsen utanför abortkliniken i Baton Rouge varje lördagmorgon.

Hon reser 45 minuter enkel väg från sitt hem i delstaten Louisiana, USA, för att utföra sitt uppdrag som ”trottoaraktivist”, en post hon tränats till av anti abort-organisationen Louisiana right to life.

Utanför kliniken ägnar hon timmar åt att försöka övertyga kvinnorna som kommer dit att inte genomföra aborterna de är där för.

– Jag säger till dem att de är starka nog att klara sig utan en abort. Att det finns en annan väg, att det går att välja liv. Vissa lyssnar, andra går rakt in på kliniken. Oftast når man familjemedlemmarna, för de väntar utanför i bilen, säger hon.

– Jag började i juli förra året. Vi har ett träningsprogram innan för du kan inte bara gå ut och säga ”döda inte ditt barn”. Du måste lära dig tillvägagångssättet. I dag jobbar jag också med utbildningen, så vi lär unga som är 18 och uppåt hur de effektivt möter en kvinna i kris.

Tillvägagångssättet är enkelt: En varm, snäll approach. Mjuk röst. Broschyrer med en gravid ”wonder woman” på framsidan, innehållande grundlig fakta om embryot och eventuella konsekvenser av aborten. Ett noggrant försök att lista ut vilken typ av undersökning kvinnan ska till. Är det första besöket? Eller själva aborten?

– Är hon där för att göra aborten är det mer akut. Så jag presenterar mig, frågar om hon behöver hjälp, om hon är där för en abort eller om hon är där för ett ultraljud. Sedan försöker jag leda henne till andra resurser, säger Taylor Gautreaux.

– Utanför klinikerna är platsen där unga behövs som mest, för det finns en generation som slogs mot abort 1973 och de använde ett annat tillvägagångssätt. De var väldigt aggressiva, och den delen finns fortfarande, men det är inte den unga Pro life-rörelsen. Vi använder medkänsla och fakta.

Foto: August Håkansson
Delta Clinic i Baton Rouge – en av tre kvarvarande i hela Louisiana.

”Abort början på något värre”

I Louisiana finns endast tre kvarvarande abortkliniker på 4,6 miljoner invånare och i slutet av maj signerade guvernören John Bel Edwards en ”heartbeat bill” – en lag som gör abort olagligt när ett hjärtslag kan upptäckas, vanligtvis i vecka sex.

Bredvid kliniken i Baton Rouge finns Pro life-rörelsens eget center, en gravidklinik sponsrad av donationer med uppgiften att ge kvinnorna resurser för att fullfölja sina graviditeter. Det är dit Taylor försöker få kvinnorna att gå.

Varför vill du inte se en värld där abort är lagligt?

– Jag menar, var drar vi gränsen? Om det är lagligt att döda någon utan röst, hur länge dröjer det innan våra rättigheter som födda personer blir kränkta?

Du tror att abort är början på något värre?

– Ja. Hur lång tid kommer det att ta innan det är lagligt att döda vem som helst? Eller våra rättigheter blir kränkta? Vi tror på mänskligheten och identiteten hos ett ofött barn.

Taylor är en av flera praktikanter hos Louisiana right to life och ungdomssatsningen, som innehåller veckolånga läger för högstadiestudenter, föreläsningar och utbildningar, är en av organisationens viktigaste grundpelare. Målet är en framtid där abort inte bara är olagligt – utan också otänkbart.

Foto: Frida Söderlund
Taylor Gautreaux, 19, är en av Louisiana Right To Lifes praktikanter och jobbar för att fler unga ska engagera sig i abortmotståndsrörelsen.

Är feminist och motståndare

För Taylor började engagemanget som abortmotståndare redan i högstadiet.

Som ung kvinna, har du någonsin tvivlat på ditt synsätt?

– Inte en enda gång. Många säger att man inte kan vara feminist och pro-life, men det är inte sant. Du blir inte mäktigare eller starkare som kvinna genom att trycka ner någon som är mindre än du, och yngre. Det är bara att omfördela förtrycket.

Från en annan synvinkel så handlar kritiken mycket om att det här är ett sätt att kontrollera kvinnors kroppar.

– Det synsättet är stort här med. Att regeringen försöker kontrollera våra kroppar. Men abort är inte ett preventivmedel. Så enkelt är det. När ett annat liv börjar kan inte det vara en utväg. Du kan inte avsluta någon annans liv. Lagarna här handlar inte om att reglera kvinnors kroppar, det handlar om att ett nytt liv ska mötas med värdighet.

Kan du förstå att en kvinna som blir ofrivilligt gravid kan uppleva ett trauma av att tvingas fullfölja graviditeten?

– Jag tror att som kvinna kan jag sympatisera lite i svåra situationer, som våldtäkter och incest. Men om kvinnan bara väljer abort för att det inte passar hennes livssituation, så kan jag inte sympatisera med det.

Tycker du att de här abortlagarna skapar ett bättre samhälle för kvinnor?

– Ja. De kommer hjälpa oss att bli mer självmedvetna om våra kroppar och det tycker jag är stärkande. Vi förtjänar bättre än att sättas på piller om vi har menssmärtor eller bli tillsagda att vi borde göra abort för att kunna ha en framgångsrik karriär. Jag vill se en framtid där samhället bryr sig mer om kvinnor.

Stora delar av det feministiska perspektivet menar att de här abortlagarna är ett sorts våld mot kvinnor och deras rättigheter.

Tystnad.

Fortsatt tystnad.

Jag antar att du inte håller med?

– Jag är definitivt på motsatt sida av det. Att säga att någon inte är stark nog i den här situationen är antifeministiskt. Tredje vågens feminister har köpt synsättet att man måste förneka moderskap, och det som gör oss unika som kvinnor, för att kunna vara framgångsrika, säger Taylor.

– Att köpa det som kvinna... jag kan inte ställa mig bakom det.


Läs fler artiklar i serien:

Publicerad:

LÄS VIDARE