Polisens teori: Misshandel av gängledare startade mordvåg

17-åring sköts ihjäl i Sollentuna

avJohanna Rapp, John Granlund

En nattklubbsmisshandel i helgen kan ha blivit startskottet till mordspiralen i går kväll.

Enligt Aftonbladets uppgifter arbetar polisen utifrån teorin att Sollentunaskjutningen var en hämndaktion.

En 17-åring dog och en 23-åring kämpar fortfarande för sitt liv.

Automatelden haglade över Malmvägen i Sollentuna i går eftermiddag när 17-årig yngling sköts ihjäl och en 23-årig man skadades svårt.

Kort efter skjutningen utbröt kaos och en större grupp upprörda människor stormade brottsplatsen. Enligt Aftonbladets uppgifter kände ingripandepoliser sig så trängda att de fick freda sig med försvarssprej.

Efteråt kunde polisen konstatera att det skjutits vilt på platsen med automatvapnet kalasjnikov och grovkalibrig pistol. Totalt fick sex stycken sönderskjutna, parkerade, bilar bärgas från platsen.

1 av 6 | Foto: Nils Petter Nilsson
Larmet kom strax efter klockan 18 på söndagskvällen.

Teorin: misshandel kopplad till mord

Enligt Aftonbladets uppgifter arbetar polisen utifrån teorin att skjutningen i Sollentuna är en hämndaktion efter en misshandel på nattklubben Solidaritet under natten till söndagen.

Den misshandlade mannen på nattklubben är enligt Aftonbladets uppgifter ledande inom ett kriminellt nätverk i Stockholms västra förorter.

– Han blödde mycket från huvudet och polis kallades till nattklubben. Men han ville varken samarbeta med polisen eller ha hjälp av ambulans, säger en källa till Aftonbladet.

Också personerna som sköts på Malmvägen har varit aktiva i kriminella miljöer.

Polisen vill inte uttala sig om skjutningen i Sollentuna hänger samman med misshandeln på nattklubben Solidaritet.

– Det kan jag inte svara på tyvärr, säger Anna Westberg på polisens regionledningscentral.

Nytt mord – timmar senare

4,5 timmar efter dådet i Sollentuna skedde nästa dödsskjutning. En 23-årig man sköts ihjäl utanför sitt hem i Stockholmsförorten Blackeberg.

Under gårdagskvällen sa polisen att man utreder ett eventuellt samband mellan skjutningen i Sollentuna och den i Blackeberg. Under måndagen menade polisen dock att det inte ser ut som att händelserna hänger ihop.

– Vi tittar alltid efter samband, men vi ser inget samband just nu, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

De båda skjutningarna utreds nu som två separata särskilda händelser – och polisen utesluter inte att det kan komma att ske nya skjutningar som en hämnd på söndagens mord.

– Det är en sådan sak man tittar på hur det kan utveckla sig framåt och hur man då ska hantera resurserna, säger Anna Westberg på polisens regionledningscentral.

Under måndagsmorgonen anhölls en man i 25-årsåldern misstänkt för mordet i Blackeberg. Under dagen har polisen planerat förhör med mannen.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Alexandra Bittner som är mycket fåordig om utredningen och gripanden.

– Jag kan inte säga något om det just nu. Det är ett väldigt tidigt skede i utredningen, säger Alexandra Bittner till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mord

Brott

Sollentuna

AB Voice