Mejla

Andreas Hansson

Caroline Farberger i Sommar i P1 – om att våga vara sig själv

Ica Försäkringars vd gick hem som Carl och kom till jobbet som Caroline

NYHETER

Hon var åtta år och pojke när hon såg klänningarna på bilderna från kungen och Silvias bröllop.

Då förändrades allt.

Fyrtio år senare hade Ica Försäkrings vd Carl Farberger kuvat demonerna tillräckligt för att komma ut som Caroline inför anhöriga, kollegor och hela svenska folket i en intervju med Dagens industri.

Caroline Farberger klär av makten och är en förebild i att våga trotsa normerna och vara sig själv.

Foto: Mattias Ahlm / SVERIGES RADIO

Vägen dit var självklart inte enkel, sanningen trycktes först bort med studier till toppjobb. Små krascher lindrades med en någon liten sminkpryl eller ett plagg i mer kvinnligt kodat material. Eller med att raka benen, vilket fick hennes fru att förlösa frigörelsen med den lika enkla som svåra frågan: ”vill du egentligen leva som tjej?”.

Klär av trakasserierna

Efter ett nej och sedan hård kamp gick Caroline Farberger genom Stockholm i långt hår, klänning, ballerinaskor och en frihetsprocess som inte kunde stoppas. Omgivningen har stöttat, har Farberger fått utstå skit är det inget hon nämner. Den största fienden var hennes egen rädsla att bli utstött och tas ifrån jobb och försörjning av hennes barn. Så som transpersoner i alla tider förföljts, tvångssteriliseringen svenska staten orkestrerade fram tills 2013 är en nattsvart skam i vår historia.

Ger Lundell ny mening

Caroline Farbergers liv och blick för hur kvinnor dagligen tvingas anpassa sig efter män, med udd riktat mot samhället, företag och oss alla, har blivit en flitigt önskad föreläsning och nu public service. Bokkontrakt borde inte vara långt borta.

Hon berättar nyktert och rakt, ämnets allvar får ännu mer kött och blod i den smarta låtlistan som ger uttjatade ”Sommar i P1”-favoriter uppdaterad mening. Ultraalfahannen Ulf Lundells ”Öppna landskap” som någon gång kidnappats av nazister blir i Farbergers snitsiga upplägg en anthem för allas rätt att få vara sig själva, med fält fyllda av ljus, och tvivel som tiger still.

Farberger är en förebild. För alla.

”Sommar i P1” släpps som podd 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är sommarpratarna 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Sommar i P1

Caroline Farberger

Pride

Hbtq

Transfrågor