Stort test visar – glassarna innehåller omstridda ingrediensen

Trots att det behövs tre ingredienser för att göra en svalkande glass, innehåller många fler saker än så.

Ett test gjort av tidningen Råd & Rön visar att över 50 sorter av svenskarnas favoritglass innehåller palmolja.

– Den övergripande frågan är att vi hugger ner för mycket regnskog och planterar palmoljeträd i stället, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen.

Inför sommaren har tidningen Råd & Rön gått igenom glassdiskarna på Sveriges tre största matkedjor Ica, Coop och Axfood (Hemköp och Willys).

Granskningen visar att flera av storsäljarna, bland annat Sandwich och Storstrut, innehåller mer än bara grädde, ägg och socker. I totalt 51 glassförpackningar upptäcktes även palmolja.

Utskälld av miljövänner

Den vegetabiliska oljan är omtyckt av matindustrin för att den är billig, smaklös och hållbar. Men lika populär som den är hos tillverkare, lika ifrågasatt och impopulär är den hos konsumenter.

Orsaken är att odlingarna, som mest finns i Indonesien och Malaysia, förknippas med skövling av regnskog.

Kritiken biter dock inte på matkedjorna som fortsätter att sälja egna och andras glassprodukter, trots att de innehåller den omstridda palmoljan.

Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica, säger till Råd & Rön att företaget i stället satsar på att använda palmolja som är certifierad enligt RPO.

– I mitten av maj gjorde vi en genomgång av våra EMV-produkter med palmolja och alla produkter innehåller numera olja som är RSPO-certifierad, segregerad, säger Emelie Hansson.

Konsumeter varnas

Enligt Naturskyddsföreningen är det dock inte tillräckligt för att garantera att palmoljan är hållbar. Föreningen uppmanar därför den glassugna att inte köpa sorter som innehåller oljan.

– RSPO-certifieringen är förstås bättre än ingen alls, men vi tycker inte att den i sin nuvarande form garanterar mot skogsskövling, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, till Råd & Rön.

Publisert:

LÄS VIDARE