Läste 300 patientjournaler – polisanmäls

avTT

Foto: Lise Åserud/NTB
En medarbetare vid Hallands sjukhus har polisanmälts efter att ha läst ett stort antal patientjournaler utan rätt behörighet. Arkivbild.

En anställd på Hallands sjukhus i Halmstad har varit inne och läst omkring 300 patientjournaler utan rätt behörighet. Nu polisanmäls personen polisanmälts och varslas om avsked.

Dataintrången upptäcktes vid en rutinkontroll för några veckor sedan, skriver Region Halland i ett pressmeddelande. Under den interna utredningens gång visade det sig att medarbetaren varit inne i ett stort antal journaler till patienter som vårdats på sjukhuset under våren.

"Detta är en allvarlig incident och medarbetaren har varslats om avsked. Vi har även polisanmält det inträffade och nu blir det polisens sak att utreda händelsen vidare", säger Joachim Björnklev, förhandlingschef på HR-avdelningen, i pressmeddelandet.

Det finns dock inget som tyder på att medarbetaren fört några uppgifter vidare.

"Även om inga uppgifter har spridits vidare ser vi oerhört allvarligt på alla typer av dataintrång och brott mot sekretessen. Vi gör regelbundna rutinmässiga kontroller och vid misstanke utreder vi vidare", säger sjukhuschefen Ulrika Christensen.