Säpo slog till mot misstänkt IS-propagandist i Norrköping

På nätet lägger mannen ut filmer där Islamiska staten hyllas.

I början av året slog Säkerhetspolisen till – och mannen i Norrköping anhölls.

Enligt chefsåklagare Per Lindqvist kan utredningen svälla och framöver ska ytterligare personer förhöras.

Säkerhetspolisen slog till mot mannen på förmiddagen den 19 februari.

Samma dag anhölls han av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

Enligt handlingar från Norrköpings tingsrätt misstänks han för olaga våldsskildring och grovt olaga integritetsintrång som ska ha skett i november 2018. Den misstänkta brottsligheten ska ha ägt rum i Norrköping, eller ”på annan okänd plats i riket”.

Mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Norrköping.

”Locket på”

Han beskriver sig själv på nätet som grafisk formgivare och är mycket aktiv i sociala medier. Där har han bland annat lagt ut videofilmer som hyllar Islamiska staten.

Chefsåklagare Per Lindqvist på Riksenheten för säkerhetsmål är mycket förtegen om utredningen men säger att flera personer, utöver Norrköpingsmannen, är intressanta i utredningen.

– Med hänsyn till utredningen och personer som är eller kan vara inblandade i det här så berättar vi ingenting. Det är locket på.

Norrköpingsmannen greps av säkerhetspolisen och satt inledningsvis frihetsberövad men släpptes innan kravet på häktningsförhandling skulle ha blivit aktuellt.

– Ingen är frihetsberövad men en person har varit anhållen, säger Per Lindqvist.

Den aktuella mannen har tilldelats en offentlig försvarare, Norrköpingsadvokaten Martin Soner.

– Han förnekar brott i samtliga misstankar som har delgivits honom. Jag kan inte gå närmare in på varför eller några detaljer, säger Martin Soner.

Granskar datorer

Enligt Per Lindqvist kommer utredningen att rulla vidare framåt tidig höst. I en inlaga till Norrköpings tingsrätt från förra veckan beskriver han arbetet som Säkerhetspolisen har framför sig:

”I ärendet återstår i huvudsak it-forensiskt arbete, analysarbete, sammanställningar och efterforskningar i vissa avseenden. Detta arbete pågår nu. Något eller några förhör kan också förväntas”.

Magnus Ranstorp, expert på våldsbejakande extremism, säger att den här typen av Säpo-utredningar hör till ovanligheterna.

– Jag kan inte påminna mig om att det har varit aktuellt i Sverige tidigare.

”Jihadistisk propaganda”

Han säger att de aktuella misstankarna av allt att döma har att göra med mannens verksamhet på nätet.

– Den här personen gör tydliga anspel på jihadistisk propaganda och det är också tydligt att han är väldigt duktig på det. Men det är svårt för mig att säga exakt vad det handlar om. Det kan vara ett spektrum av olika saker. Det som står klart är att han verkar ha spridit någon typ av våldsskildring och det kan vara något slags filmat övergrepp eller också IS-propaganda, säger Magnus Ranstorp.

Publisert: