Nya bluffen: Hotar med kidnappning

avNicole Gustafsson, Eneida Berisha

Under måndagsmorgonen vaknade Lena Nyborg upp till ett skrämmande mejl. Det kom från personer som påstod sig övervaka Lena och krävde stora summor pengar. Nu varnar polisen för mejlet – som hundratals kan ha drabbats av.

– Vi kommer gå ut med informationen om den nya vågen av utpressningsmejl eftersom vi uppskattar att många drabbas, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.

Lena Nyborg, 42, från Tranås vaknade upp på måndag morgon och fick en klump i magen när hon öppnade sin e-post.

I inkorgen fick hon syn på ett mejl från en okänd avsändare med ämnesraden ”Ditt liv är i fara”.

– Jag blev så häpen och tänkte vad i ”helskotta är det här?” berättar Lena.

Mejlet kommer från ett ”gäng som specialiserar sig på kidnappning och utpressning” och som varnar för att Lena befinner sig i fara – och kräver 2 000 amerikanska dollar i bitcoin.

– De hotade med att kidnappa mig om jag inte betalade in den här lösensumman, säger Lena.

1 av 3 | Foto: SKÄRMDUMP.
”Du måste rädda dig själv”

Vill varna andra

Initialt så förstod inte Lena hur hon skulle reagera.

– Först så blev jag rädd. Jag var nyvaken och förstod inte vilka de var och vad de ville.

Efter att hon vaknat till och läst igenom mejlet noggrannt upptäckte hon stavfel och grammatiska fel. Lena tolkade mejlet som att det var översatt från ett annat språk.

Det var då hon kunde andas ut och förstå att det rörde sig om en bluff. Hon gick ut med informationen på sina sociala medier och fick det bekräftat för sig när andra skrev att de fått samma mejl.

– Det är skrämmande att det finns folk som gör så här. Man behöver förmedla det här och varna andra. Jag hoppas verkligen inte att någon går på att betala de här pengarna, säger Lena.

Polisen: Betala absolut inte

Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet och berättat att de fått exakt samma mejl. Aftonbladet har pratat med Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum som berättar att polisen går ut med en varning under måndag eftermiddag.

– Det här är ett bluffmejl som man inte ska gå på, ett så kallat ”utpressningsmejl”. Men i det här fallet har man tagit det ett steg längre eftersom man hotar med att kidnappa någon.

Polisen befarar att hundratals har drabbats av bluffen och att många av dem kan få för sig att betala på grund av rädsla. Han uppmanar människor som fått mejlet att anmäla det till polisen.

– Vi går ut med informationen om den nya vågen av utpressningsmejl eftersom vi uppskattar att många drabbas och vill förhindra att så många som möjligt betalar de här summorna, säger Olsson.

Här kan du få mer information från polisen om hur du ska gå tillväga om du drabbats.