Grönt ljus för rött kött

Ny studie tonar ner koppling mellan kött och cancer – men kritiken är hård: ”Ansvarslöst”

Rött kött är inte så farligt.

Det påstår forskare i en ny studie – tvärs emot alla råd vi fått de senaste åren.

Under tre år har 14 forskare i sju länder gått igenom 61 studier där totalt fyra miljoner människor ingår. Dessutom har de gått igenom 73 studier som undersökt kopplingarna mellan rött kött och cancer och dödlighet. Resultatet har de nu publicerat i Annals of Internal Medicine.

Enligt forskarna, som uppges ha finansierat studien själva, finns det bara små hälsovinster att göra om man slutar äta rött kött och fläsk. Risken för hjärt-kärlsjukdomar eller cancer påverkas inte märkbart, menar de.

– Evidensen för att det handlar om risksänkningar var små till mycket små, säger Bradley Johnston, epidemiolog vid Dalhousieuniversitetet i Kanada, som lett studien.

”Det är oetiskt”

Efter forskarnas publicering har kritiken i den övriga forskarvärlden varit hård.

– Det är ansvarslöst och oetiskt. Studier av rött kött som en hälsorisk må ha varit problematiska, men resultaten står fast år efter år och ger dem trovärdighet, säger Frank Hu vid Harvard TH Chan School och Public Health i ett uttalande på skolans hemsida.

Även i Sverige ifrågasätts resultatet. Alicja Kuskowska–Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet i Solna, tycker att man ska ta de nya uppgifterna med en rejäl skopa salt. Hon säger:

– Folk blir bara ännu mer förvirrade. De är redan förvirrade som det är i dag när det gäller kost.

– I studien konstateras att den potentiella effekten av minskad konsumtion av rött kött inte är så jättestor. De har beräknat att det kanske är så, inte att ju mer rött kött man äter desto bättre.

Hon har jobbat med cancerprevention i WHO och deltagit i utvärdering av risk för cancer kopplat till rött kött och charkuterivaror.

– Konklusionen är att det finns tillräcklig evidens för att processat kött är kopplat till ökad cancerrisk. Däremot för icke processat kött var evidensen begränsad, men det var en ökad risk, säger hon.

Hon tycker att man ska fortsätta följa de nationella kostråden på maximalt 500 gram kött per person och vecka.

”Små portioner”

Äter du själv rött kött?

– Ja, men jag äter relativt små portioner. Mina köttbitar är på runt 70 gram och jag äter inte kött fem dagar i veckan.

Processat kött äter hon i princip inte alls.

– Jag äter det väldigt, väldigt sällan. Jag köper inte hem det, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE