Busschauffören tittade på fotboll – samtidigt som han körde

Oscar, 18, filmade chauffören och skickade till bussbolaget

avMatilda Aprea Malmqvist

Oscar Johansson, 18, upptäckte att busschauffören tittade på fotboll i mobilen under hela färden. Han bestämde sig för att filma chauffören och skicka till bussbolaget.

– Det är inte ett okej beteende. Det är ändå människor som sitter på bussen. Är man inte fokuserad kan det hända en olycka, säger han.

Oscar Johansson, 18, hade varit hemma i Haparanda under sin ledighet från värnplikten. På måndagskvällen skulle han åka tillbaka till värnplikten i Boden och hoppade på bussen i Luleå. På bussen upptäckte Oscar att chauffören inte hade fullt fokus på vägen, han satt och tittade på fotboll i sin mobil.

– Jag kände ett obehag när jag såg det. Det kändes inte helt rätt att sitta och titta på fotboll när man man kör en nästan halvfull buss på motorvägen.

1 av 2 | Foto: Privat.
Oscar, 18, filmade busschauffören som tittade på fotboll.

På bussen fanns både, unga, gamla och barnfamiljer. Chauffören ska ha försökt dölja sin mobil emellanåt men Oscar kunde ändå se att han tittade ner i sin mobil nästa hela tiden under den timmen som resan tog.

– Det var väldigt onödigt av honom. När jag skulle gå av sa jag till honom att lägga ner telefonen men han svarade inte. Jag vet inte om han ignorerade mig eller om han inte hörde, säger han.

”Inte okej beteende”

Oscar som upprördes av chaufförens beteende bestämde sig för att filma honom innan han gick av bussen. Han har skickat in filmen till bussbolaget men har inte hört något sedan dess.

– Det är inte ett okej beteende. Man får kolla fotboll när man inte kör. Det är ändå människor som sitter på bussen. Sent på kvällen här i Norrbotten är det mycket renar, rådjur och älgar som plötsligt kan hoppa framför bussen. Är man inte fokuserad kan det hända en olycka, säger han.

Annika Glim, marknadsansvarig på Norrbottens Länstrafik, skriver i ett mejl till Aftonbladet att en internutredning pågår.

– Länstrafiken väntar på mer information från upphandlad avtalspart samt berört trafikföretag då det i nuläget pågår en internutredning gentemot föraren i detta ärende.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norrbotten

Bussar

Boden

Haparanda

Värnplikt

Fotboll