Röntgensjuksköterska allvarligt skadad vid undersökning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Röntgensjuksköterskan skulle gå in till patienten som genomgick magnetkameraundersökning.

Då fastnade sköterskan i det starka magnetfältet – och skadades allvarligt.

– Det är en tragisk händelse och röntgensjuksköterskan i fråga har lång erfarenhet, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård vid Sunderby sjukhus i Luleå.

Röntgensjuksköterskan vid Sunderby genomförde en rutinmässig undersökning under onsdagskvällen. Ändå var olyckan framme när en patient befann sig i kameran och genomgick en magnetkameraundersökning.

Röntgensjuksköterskan ska av någon anledning ha gått in till patienten och då fastnat i det starka magnetfält som kameran skapar, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Sjuksköterskan fastnade i kamerans magnetfält och skadades allvarligt. Arkivbild.

Två väktare skadades

När sköterskan fastnade kom två väktare från sjukhuset dit för att hjälpa till. Båda drabbades av lindriga skador och är omtumlade.

Sköterskan själv drabbades av allvarliga skador och vårdas på Sunderby sjukhus intensivvårdsavdelning.

Patienten som befann sig i MR-kameran uppges inte ha fått några fysiska skador.

En så kallad magnetresonanskamera skapar ett mycket starkt magnetfält och alla som vistas i rummet måste lämna ifrån sig magnetiska metallföremål, som smycken och mynt, uppges i pressmeddelandet. Det starka magnetfältet drar till sig magnetisk metall.

– Just nu väljer vi att stoppa MR-verksamheten i vagnen för att polisen ska kunna reda ut exakt vad som har hänt. Övrig MR-verksamhet i länet fortsätter som vanligt. Jag vill vara tydlig med att en MR-undersökning är säker och att ingen patient behöver vara rädd för att genomgå undersökningen, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård i Region Norrbotten.

Ägs av Aleris

Utrustningen, en mobil vagn med en MR-kamera, ägs av företaget Aleris, där röntgensjuksköterskan är anställd.

– Vi beklagar det som inträffat och att det drabbat ett antal personer, inte minst en kollega. Det viktiga nu är att vi får klarhet i vad som ligger bakom olyckan. Polisen kommer att genomföra en utredning och Aleris kommer att hjälpa polisen på de sätt vi kan. Vi kommer också att genomföra en egen intern utredning för att orsaken till det inträffade ska klarna. MR är normalt en trygg och säker undersökningsform, säger Lars Ahlander, chef för Aleris Röntgen i Sverige i pressmeddelandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE