Facket kallar Espresso House till möte efter de anställdas larm

Espresso House har tillsatt en fokusgrupp med baristor. Företaget planerar också att inrätta en anonym visselblåsarfunktion efter Aftonbladets rapportering.

Samtidigt har Hotell- och restaurangfacket kallat till möte med kedjans högsta ledning.

– Jag förväntar mig att de ber om ursäkt, säger avtalssekreteraren Per Persson.

Aftonbladet har i flera artiklar rapporterat om allvarliga missförhållanden på kaféjätten Espresso House, som är en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare.

Anställda vittnar om underbemanning, stress, krav på att jobba över gratis och arbetade timmar som plockas bort för att budgeten ska hållas.

Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, reagerar starkt på personalens larm.

– Det är helt horribelt.

Han har tagit initiativ till ett möte med Stina Möller, Sverigechef på Espresso House. De ska träffas inom kort.

– Jag förväntar mig att de ber om ursäkt, tar cheferna i örat och visar att ska ta krafttag för att få ordning på detta.

Har tillsatt fokusgrupp

Till Aftonbladet säger Stina Möller att hon ser allvarligt på det som framkommit.

– Vi har redan inlett ett arbete med att stärka upp våra utbildningar i arbetsrätt och arbetsmiljö. Det arbetet kommer vi intensifiera nu.

Per Persson på Hotell- och restaurangfacket.
Per Persson på Hotell- och restaurangfacket.

Bolaget har tillsatt en ”fokusgrupp” med baristor. I ett personalmeddelande som Aftonbladet tagit del av står att temat är ”en bättre arbetsgivare”.

Espresso House har också upprättat en mejlkorg dit anställda kan vända sig med synpunkter. Företagsledningen planerar dessutom att inrätta en anonym visselblåsarfunktion.

”Jag vill försäkra dig om att du riskerar ingenting genom att höra av dig till oss, tvärtom! Du är med och bidrar till ett ännu bättre Espresso House!”, skriver Stina Möller i utskicket.

Anklagelsen: Chefen ljuger

Aftonbladet har dock varit i kontakt med flera anställda som tvivlar på att någonting faktiskt kommer att förändras.

”En mejladress dit man ska skicka feedback och ett löfte om att ’man inte riskerar något genom att höra av sig’ kommer inte leda till någon ny information än den de redan suttit på i flera år och ignorerat”, skriver en person.

”Jag anser att Sverigechefen ljuger om att man inte känner till detta. Detta är inget nytt. Men när ni skrev så var det precis som: ’Oj de kom på oss. Nu måste vi visa att vi tänker göra något åt det’. Men det kommer inte att hända något”, hävdar en annan medarbetare.

Publisert:

LÄS VIDARE