Utomhuskonsert lockar äldre till balkongerna

Av:  Emilia Söderholm/TT

Coronapandemin utmanar äldreboenden att hitta nya sätt att erbjuda aktiviteter. Intresset är stort när vistrubaduren Mikael Edfelt bjuder på Taube-konsert i eftermiddagssolen.

De boende på Attendos äldreboende Enhagsslingan i Täby, norr om Stockholm, sitter samlade på de gemensamma balkongerna med bubbel i glasen. På innergården nedanför står vistrubaduren Mikael Edfelt och sjunger låt efter låt av Evert Taube. Området där han står är avgränsat med ett blått plastband.

– Jag gör ju över hundra konserter per år men det här är ovanligt speciellt just för att det är så mycket avgränsningar och man vet att det är besöksförbud. Att då få spela på det här sättet och se den här glädjen är fantastiskt, säger han.

De flesta som bor på äldreboendet har dykt upp på balkongerna. Några ställer sig upp och dansar, andra sjunger med. En av dem som sitter och lyssnar är Helena Crona Fock som uppskattar initiativet.

– Det här är jättebra. Alla borde ha det så här, det är läkande och man får upp andan lite, säger hon och tillägger:

– Och Evert Taube, det är ju något av det finaste vi har.

Medvetet låtval

Att det är låtar som "Flickan i Havanna", "Fritiof och Carmencita" och "Sjösala vals" som spelas är ingen slump. Mikael Edfelt vill att det ska vara en nostalgitripp för de äldre och något välbekant att halka tillbaka på i tider där mycket förändras.

– Evert Taube är ju sprudlande glädje och man måste få unna sig det även när det är allvar, säger han.

Äldreboendet anordnar ofta aktiviteter för dem som bor där. Konserterna som erbjuds är populära men hålls i vanliga fall inomhus. Nu sätter coronaviruset och Folkhälsomyndighetens rekommendationer stopp för det. Men besöksförbud och en rådande pandemi betyder inte att äldreboendet sätter paus i aktivitetsschemat. Ledningen väljer istället att hålla sig till utomhusaktiviteter och aktiviteter där man kan hålla avstånd.

– Det viktigaste just nu är att ge kärlek och glädje till våra boende, säger verksamhetschefen Eldrin Khan som tycker att de som bor på äldreboendet hanterar situationen bra.

Positiva tankar hjälper

Helena Crona Fock tycker till och med att det kan vara skönt att få vara lite ifred. Förutom att närvara vid utomhuskonserten brukar hon få dagarna att gå genom att måla och påta i rabatten. Något hon säger fungerar bra för att komma bort från eventuell oro.

– Jag är inte så orolig. Jag tror positiva tankar hjälper och att få vara ute i solen, säger hon.

Efter 45 minuter spelar Mikael Edfelt sin sista låt för den här konserten. Men det är redan bestämt att han ska komma tillbaka när vädret tillåter och man kan tolka applåderna från balkongerna som att det är varmt välkommet.

Publisert:

LÄS VIDARE