Dubbelmordet i Sätra

Avrättades i källare – här är spåren som kan avslöja mördarna

Misstänkt hänvisar till annan person som blivit mördad

Av: 

Karl Enn Henricsson

Anders Johansson

NYHETER

De båda offren tvingades klä av sig och sätta sig på golvet i källaren.

Sedan sköts de med flera skott vardera i huvudet.

Bland bevisen finns dna på både hylsor och portionssnus – som en åtalad har en alternativ förklaring till.

I april hittades två döda män i en källare i Sätra i sydvästra Stockholm. Männen ska ha stämt träff med skyttarna den 10 april innan de tvingades ner i lokalen. Där fick de under hot klä av sig, varefter de ”tvingats ner i sittande position” där de avrättades.

Dna från de misstänkta

Det framgår av mordåtalet som nyligen väckts.

Minst nio skott avlossades från två vapen.

En 27-åring och en 28-åring står åtalade för dådet.

– De befann sig i närheten av brottsplatsen. Vi har även säkrat en av männens dna på brottsplatsen, säger åklagare Daniel Insulander till Aftonbladet.

Utredarna har säkrat en mängd spår som nu ingår i bevisningen.

Däribland finns dna på flera hylsor från de avlossade patronerna som hittades vid brottsplatsen. Resultaten av analysen ”talar extremt starkt” för att dna:t kommer från den åtalade 27-åringen.

Portionssnus med dna

Även portionssnus som hittades i källaren har kunnat kopplas till en misstänkt gärningsman – som dog två dagar efter att offren för dubbelmordet hittats. Han sköts med en kalasjnikov genom dörren i ett flerbostadshus i Sätra.

Åklagaren vill inte kommentera den misstänkta kopplingen närmare.

Mordvapnen från källaren har ännu inte hittats. Och några av de inblandades mobiltelefoner har inte gått att tömma – ännu – på grund av att de inte kunnat låsas upp.

– Vi har en indiciekedja och det är upp till tingsrätten att bedöma den. Men jag skulle inte ha väckt åtal om jag inte trodde på fällande dom, säger Daniel Insulander.

”Gav en vän ammunitionen”

Åklagaren vill inte uttala sig om bakgrunden till dubbelmordet, men säger att de inblandade rörde sig i kriminella kretsar.

27-åringen åtalas även för andra brott, bland annat grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han ska ha förvarat drygt ett halvt kilo sprängdeg och sprängkapslar.

Båda åtalade nekar till brott.

27-åringen har lämnat en alternativ förklaring till att hans dna hittats på hylsorna.

En vecka före dubbelmordet ska han ha lämnat patroner till en vän som nu är död. Vännen ville ha dem för eget skydd då han tre veckor tidigare blivit utsatt för en misslyckad skjutning. Efter dubbelmordet blev 27 åringen, säger han i förhör, ombedd av samma vän att skaffa mer ammunition. Men vännen blev mördad innan han hann överlämna de nya patronerna.

De två åtalade är dömda för brott tidigare. De förekommer under 17 respektive 13 avsnitt i belastningsregistret. Brotten är mestadels narkotikarelaterade.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Dubbelmordet i Sätra

LÄS VIDARE

Två häktade för dubbelmordet i Sätra

ÄMNEN I ARTIKELN

Dubbelmordet i Sätra

Sätra

Mord

Brott

Stockholm