Ilsken reaktion på USA:s Hongkong-lagar

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s president Donald Trump har undertecknat två lagar till stöd för oppositionen i Hongkong.

Kina reagerar med ilska, och har kallat till sig USA:s ambassadör.

Den ena nya lagen innebär att USA minst en gång om året ska bedöma om Hongkong är tillräckligt självständigt för att kvalificera sig för särskild handelsstatus – en status som är viktig för stadens roll som finansnav.

Den andra förbjuder export av bland annat tårgas och gummiklädd ammunition till Hongkongs polis, som använt sådana vapen mot de oppositionella som det senaste halvåret hållit i stort sett dagliga demonstrationer i staden.

”Ondskefull”

Donald Trumps agerande tycks inte ha fallit i god jord – varken hos Hongkongs ledning eller i Peking.

De två lagarna skickar fel signal till deltagarna i proteströrelsen, enligt regeringen i Hongkong, som också anser att USA försöker blanda sig i regionens interna politik.

”Dessa så kallade lagar kommer bara att stärka det kinesiska folkets beslutsamhet, även i Hongkong. Det visar USA:s ondskefulla avsikter och hegemoniska natur”, lyder ett uttalande från Kinas utrikesdepartement, som hotar med motdrag.

Under torsdagen kallade Kinas biträdande utrikesminister, Le Yucheng, till sig den amerikanska ambassadören i Peking. I ett uttalande uppger Yucheng att han kommer att kräva att USA ”slutar blanda sig i” Kinas angelägenheter.

Trump har skrivit under lagarna.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Trump har skrivit under lagarna.

Förvärrar handelskrig

Att Kina reagerar starkt emot lagarna, framröstade av en nästan enig kongress i Washington, anses kunna försvåra de handelssamtal som pågår mellan länderna.

Tidigare fanns spekulationer om att president Trump skulle lägga in ett veto mot lagarna i syfte att säkra ett handelsavtal, eftersom ett sådant skulle kunna hjälpa presidenten att bli omvald i presidentvalet nästa år.

I tisdags uppgav Donald Trump att han "stod med demonstranterna" i Hongkong, ett uttalande som snabbt följdes av uppmuntrande ord om Xi Jinping i frågan om handelskriget.

– Vi vill att det ska gå bra. Och det kommer det att göra. Jag tror att president Xi kan få det att hända. Jag känner honom, sade Trump.

Publicerad: