Demokraterna i USA

USA-demokraternas toppnamn i tv-fajt

Av: 

TT

NYHETER

För första gången inför USA:s presidentval nästa år hålls i natt en tv-sänd debattdrabbning som samlar Demokraternas alla tio toppkandidater.

Vapenfrågan och klimatförändringar står högt på agendan – och enskilda dueller är att vänta.

Exvicepresidenten Joe Biden, som leder i opinionsmätningarna, och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som de senaste veckorna klättrat till andra plats, har inte tidigare debatterat ansikte mot ansikte och förväntningarna inför deras möte är höga. De representerar varsin falang av Demokraterna; Warren anses vara mer vänsterliberal medan Biden är en moderat mittendemokrat.

– Om Warren ska nå ledarpositionen måste hon verkligen peta ner Biden flera pinnhål, konstaterar Seth Masket, professor i statsvetenskap vid University of Denver, i tidskriften Time.

Tvekamper?

Biden, som under många år var Delawares senator, har ett stadigt opinionsstöd på cirka 30 procent. Detta trots att han redan fått smockor i de tidigare debatterna. Biden är känd som en frispråkig politiker som inte alltid har genomtänkta svar. I juni hade han svårt att svara på Kaliforniensenatorn Kamala Harris angrepp om hans agerande under försöken att på 1960-talet desegregera USA:s skolor genom att bussa svarta studenter till lärosäten som tidigare enbart tagit emot vita.

En tvekamp mellan Warren och Vermontsenatorn Bernie Sanders är också möjlig. Warren har precis gått om Sanders i en nationell sammanräkning av opinionsmätningar, där båda ligger runt 18 procent. De två, som är förhållandevis lika ideologiskt, har fram till nu undvikit att attackera varandra – men Sanders är i desperat behov av att gjuta ny energi i sin kampanj.

Äldre trio

De tre utgör ledartrion i Demokraternas kamp om partiets kandidatur inför nästa års presidentval. Det som talar emot dem är att de alla är vita och över 70 år, i en tid då krav på generationsskifte och mer mångfald förts fram inom partiet.

Demokraterna är också i behov av en tydlig politisk vision om dess kandidat ska kunna ge president Donald Trump en match vid valurnorna 2020. Det är de tio aspiranterna på scen medvetna om. Räkna därför med utspel om hjärtefrågor som allmän sjukförsäkring och invandring. I ljuset av orkanen Dorians härjningar lär klimatfrågan lyftas och skärpta vapenlagar diskuteras redan intensivt av partikamraterna i kongressen, som tidigare i veckan samlades efter sitt sommarlov.

Debatten hålls i Texas, där flera dödliga masskjutningar ägt rum de senaste månaderna. Aspiranten och tidigare representanthusledamoten Beto O'Rourke – vars hemstad är El Paso i Texas där en skytt i början av augusti tog 22 människors liv på en stormarknad – har försökt göra vapenfrågan till en central del av sin kampanj, och väntas lyfta den nu också.

Två procents stöd

Formellt är antalet aspiranter som vill utmana Donald Trump om hans plats i Vita huset många fler än de tio som tar plats på scenen. Men Demokraternas kvalregler för debatten gör att många ur det breda startfältet fallit bort. För att få vara med var en aspirant tvungen att ha minst två procents stöd i fyra opinionsmätningar samt ha fått ekonomiska bidrag från minst 130 000 givare.

Vid partiets tidigare tv-debatter har kriterierna varit lägre och antalet deltagare större. De har därför hållits över två kvällar vardera.

Vid sidan av de ovan nämnda aspiranterna deltar South Bend-borgmästaren Pete Buttigieg, New Jersey-senatorn Cory Booker, Minnesotasenatorn Amy Klobuchar, affärsmannen Andrew Yang och exbostadsministern Julián Castro i Texas.

PODD: Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka det är som vill utmana Donald Trump – och om vem som har störst chans att få göra det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

De vill slåss mot Donald Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Demokraterna i USA

Amerikansk politik

Joe Biden

Elizabeth Warren