”Stockholms ledning har inte förstått allvaret”

Coronasmittan har tagit sig in på vart fjärde äldreboende i Stockholm – och nu riktar Socialdemokraterna skarp kritik mot ledningen i staden.

– De har inte förstått allvaret, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

– Det är rent oförskämt, det ligger ingen sanning i det, svarar Erik Slottner (KD), äldreborgarråd.

Vid lunchtid hade Stockholms stad ett extrainsatt krismöte med anledning av de hundratals smittade på stadens äldreboenden.

Mötet skedde på begäran av Socialdemokraterna men oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är besviken när Aftonbladet talar med henne efteråt.

– Det kom inga skarpa beslut, vilket är tråkigt. Jag upplever att ledningen för Stockholms stad inte förstått allvaret. Allt har rullat på, och så hoppsan, hejsan får man in smittan i äldreomsorgen.

Erik Slottner (KD), äldreborgarråd, reagerar starkt på Karin Wanngårds kritik om att de inte ska ha förstått allvaret i tid.

– Det är rent oförskämt och det ligger ingen sanning i det. Äldrefrågan har varit lyft sedan dag ett och vi har jobbat hårt med den. Det är så tråkigt att Karin Wanngård, i den här tiden när vi behöver samling, tar politisk strid. Det är lågt, säger Erik Slottner.

Erik Slottner.
Erik Slottner.

Finns det något utrymme för självkritik i ert arbete hittills?

– Det kommer säkert men låt oss ta det sen. Om jag ska efteranalysera nu så tappar jag styrfart. Hade vi haft all fakta om viruset från början så hade vi kanske agerat annorlunda. Men vi vet fortfarande så lite, säger Erik Slottner.

Karin Wanngård efterlyser också en stadsövergripande statistik över äldreboenden som har smitta. Enligt Erik Slottner är det krångligt att samla in statistik på grund av många privata aktörer och på grund av patientsekretess.

– Det beror absolut inte på lathet eller nonchalans.

Karin Wanngård.
Karin Wanngård.

På mötet förde Karin Wanngård också fram att S vill att man ska gå över till så kallad kohort-vård, där man kan införa karantän för smittade på boenden och arbeta med dedikerade team.

– Jag ser allvarligt på att man inte går över direkt till kohort-vård och tycker inte heller att man ligger i framkant vad gäller hemtjänsten. Man borde snegla på hur Södertälje jobbar, säger Karin Wanngård.

Erik Slottner påpekar att staden redan bedriver kohort-vård och att man gör det varje år i samband med utbrott av till exempel vinterkräksjuka.

Publisert:

LÄS VIDARE