MSB om vattenbristen: Det kommer inte att ta slut

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

MSB varnade för eventuell dricksvattenbrist i Sverige.

Men nu förtydligar de uttalandet:

– Det kommer inte att ta slut, säger Maria Bergstrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På dagens presskonferens där myndigheterna uppdaterar om läget i coronakrisens Sverige var det en uppgift som fångade mångas uppmärksamhet.

– Det finns en risk för brist på kemikalier inom dricksvattenförsörjningen vilket kan få konsekvenser för vår dricksvattentillgång på sikt, sa Maria Bergstrand, enhetschef för operativ ledning på MSB, .

Maria Bergstrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Maria Bergstrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Efter presskonferensen sa hon att de handlar om att Sverige är importberoende av vissa kemikalier som används vid vattenrening. Redan i dag finns störningar i leveransflöden och det kan komma att bli ett större problem senare.

– Vi behöver följa det här noga. Det är inte en situation vi vill hamna i, sa hon till Aftonbladets reporter på plats på presskonferensen.

Aftonbladet fick på kort tid hundratals frågor om vattenbristen från oroliga läsare direkt efter presskonferensen. Maria Bergstrand säger dock att man inte behöver vara orolig för det.

– Det kommer inte att ta slut. Dricksvatten kommer alltid att prioriteras och alla våra kommuner har god beredskap så vi kommer att ha dricksvatten även i fortsättningen, säger hon till Aftonbladet på måndagseftermiddagen.

Hon säger att uttalandet på presskonferens var att en lägesbeskrivning och inte en varning för dricksvattenbrist i närtid.

– Men vi måste följa det här och se till att vi har framförhållning så att vi inte hamnar i en sådan situation, säger hon.

Om det blir en brist på ovan nämna kemikalier som även används till annat än dricksvattenrening så kommer det ske en prioritering.

– När det gäller de kemikalierna kommer dricksvattenrening att prioriteras, säger Maria Bergstrand.


PODD Corona - så skiljer sig den ekonomiska krisen från tidigare finanskrascher

På vilket sätt skiljer sig den här ekonomiska krisen från tidigare finanskriser? Det reder vi ut i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Publicerad:

LÄS VIDARE