Säpos varning till vården: Främmande makt utnyttjar coronakrisen

Främmande makt utnyttjar coronakrisen för att försvaga Sverige.

Det larmar Säpo om i ett utskick till myndigheter över hela landet.

“Främmande makt utnyttjar denna situation”, skriver de i varningen.

Handlingen skickades ut till säkerhetschefer på myndigheter med känslig verksamhet och sjukvården tidigare i veckan.

I brevet varnar Säkerhetspolisen, Säpo, under rubriken ”Covid-19 och säkerhetsskydd” för att ”främmande makts aktiviteter för att försvaga Sverige har intensifierats”.

Säkerhetspolisens logotyp.
Säkerhetspolisens logotyp.

Som exempel nämner Säpo i brevet två sårbarheter under coronakrisen som riskerar att utnyttjas och exploateras av främmande makt:

  • Anskaffning av viktigt skyddsmateriel till sjukvården.
  • Företag som behöver stärka kassan och letar efter investerare.

”Utnyttjar situationen”

Säkerhetspolisen hävdar i brevet att illasinnade statliga aktörer försöker bryta sig in i upphandlingar och företag i syfte att skaffa sig hållhakar inför framtiden:

”Främmande makt utnyttjar denna situation genom olika former av erbjudanden, lån och donationer som kan vara förenade med villkor om framtida samarbeten eller inflytande”, skriver befattningshavaren på Säpo som undertecknat brevet.

I brevet varnar man också för spionage mot videokonferenser som används när personer jobbar hemma på grund av coronakrisen.

Säkerhetspolischefen Klas Friberg varnade så sent som i slutet av mars för underrättelsehotet i samband med coronakrisen.
Säkerhetspolischefen Klas Friberg varnade så sent som i slutet av mars för underrättelsehotet i samband med coronakrisen.

”Säkerhetspolisen uppmanar därför till att särskilt bevaka att inte säkerhetsskyddsklassificerad information hanteras i informationssystem som inte är avsedda för detta.”

”Följer läget noga”

I handlingen, som är av typen ”allmänna råd” vilket myndigheterna är skyldiga att följa, uppmanas mottagarna att anmäla alla former av säkerhetshotande verksamhet under coronakrisen till Säpo.

”Säkerhetspolisen följer läget noga med anledning av den ansträngda situationen. Information om både hot och inträffade incidenter är av stor vikt för att vi ska ha möjlighet att vidta rätt åtgärder”, skriver man.

Säkerhetspolischefen Klas Friberg varnade så sent som i slutet av mars för underrättelsehotet i samband med coronakrisen.

– Främmande makt drar nytta av den svåra situation som vårt samhälle befinner sig i. Det gäller inte bara Sverige utan vi får samma information från säkerhetstjänster i andra länder. Exakt vad vi ser vill vi inte gå in på, men den rådande situationen förstärker de sårbarheter som redan finns i vårt samhälle. Det innebär att vi kan komma att få se mer cyberspionage, desinformation, påverkansoperationer och strategiska uppköp, sa han i samband med att Säkerhetspolisen offentliggjorde sin årsbok för 2019.

Som tidigare år pekade Säkerhetspolisen ut två stater som det största hotet när det gäller spionage och andra säkerhetshot: Ryssland och Kina.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE